Двије чаше било којег вина садрже више калорија од хамбургера

б92
Foto: илустрација

Већина људи који прате своју тежину води рачуна о дневном уносу калорија. Међутим, судећи према посљедњој студији, сав напоран труд могао би бити узалудан уколико посегнете за само двије чаше омиљеног пића - вина, које је калоричније чак и од хамбургера.

Организација Алкохол Хелт Алианс (АХА) из Велике Британије наводи како само двије чаше вина могу садржавати више калорија од једног хамбургера из МекДоналдса.

Анализирајући садржај из 30 боца тамошњих водећих брендова црвеног, бијелог, розеа, воћног и пјенушавог вина, навели су како у истима постоји широк распон шећера и калорија. Једна боца може садржавати и до 59 грама шећера, док је просјечан препоручени унос 30 грама те укупно 598 калорија, којих у хамбургеру има тек 250.

Такођер, вина са мањим процентима алкохола у себи су садржавала више шећера.

Купујући алкохол мање јачине, многи мисле како је то здравија опција, али несвјесно повећавају дневни унос шећера, тврде.

АХА скреће пажњу на важност нутритивних ознака на алкохолним пићима, које су врло неодговарајуће те људи често немају представу шта уносе у свој организам, а ни како то утјече на њихово здравље.

Нити један од 30 испитаних производа није имао садржај шећера на својим етикетама - информацију која је, како наводе, нужна за сва безалкохолна пића у Британији. Такођер, садржај калорија био је приказан на само 20 посто наљепница.

"Када купци купују млијеко или сокове имају надохват руке нутритивне информације, али када је ријеч о алкохолу - производу који потиче претилост, штети здрављу па и изазива седам врста карцинома, онда тих информација нема", објаснио је предсједник АХА-е Иан Гилморе који сматра да је нужно порадити на означавању алкохола.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана