Долази сезона слава , а ово су главни трикови за савршени славски колач

Г.С.
Долази сезона слава , а ово су главни трикови за савршени славски колач

Сваке године домаћице се труде да направе што боље славске колаче, односно погаче.

Прављење савршеног славског колача може бити изазов, како пронаћи праве мjере за колач, како га украсити и како да површина колача не пукне ?

Правило је да домаћица обавезно умjеси славски колач са освjештаном водицом, како би, по предању, заштитник дома увијек био уз породицу која га светкује. Али, мјешење славског колача за многе, поготово за младе домаћице представља изазован посао, јер, или не нарасте довољно, или се расцвјета, а најчешће се деси да „изађе“ из посуде у којој се пече.

Да вам се то не би догодило, важно је да приликом припреме славског колача поштујете два важна правила – колач мора да буде добро умјешен, а посуду у којој ћете га пећи морате да ставите у баш врелу рерну.

Такође, текстура тијеста је одлучујућа за квалитет погаче. Ако се лијепи за прсте то значи да треба додати још брашна, а тврдо тијесто треба разриједити, јер за резултат желите да добијете мекано, ваздушасто тијесто.

Такође, веома је битно где ћете поставити славски колач док се пече у рерни. Наиме, настојте да га увијек смјестите на средину рерне, јер онај дио који је ближи горњем гријачу ће се више сушити и постоји много већа могућност да пукне колач.

Уколико немате провјерен рецепт за припрему тијеста за славски колач, испробајте овај традиционални који увијек успјева.

Састојци:

килограм брашна тип 500 за колач и 250 грама брашна за украсе

пакетић свежег квасца

300 милилитара воде

2 супене кашике шећера

1 супена кашика соли

Припрема:

Загријте воду да буде млака, па јој додајте шећер и измрвљен квасац, промешајте и оставите да надође.

У већу шерпу или ванглу сипајте брашно, па додајте воду са квасцем и шећером и добро умјесите. Тијесто би требало да буде средње тврдо.

Преко посуде са тијестом ставите крпу и оставите тијесто да нарасте.

Кад се количина тијеста удвостручи, опет га премјесите.

Преко посуде са тестом опет ставите крпу и оставите тијесто да расте још бар пола сата, па га премјесите још једном.

Укључите рерну на 250 степени.

Дно шерпе или округле тепсије у којој ћете пећи колач обложите папиром за печење.

Тесто подијелите на три дијела.

Прву трећину теста спустите у шерпу или дубљу округлу тепсију обложену папиром за печење. Од преостале две трећине теста направите четири јуфке, па их ставите преко првог дијела тијеста. Опет прекријте крпом и оставите да колач нарасте још пола сата.

Рерна мора да буде врела кад у њу ставите шерпу или округлу тепсију у којој ћете пећи колач.

Одмах по стављању посуде у којој печете колач смањите температуру на 120 степени.

Колач би требало да се пече око сат времена.

Док се колач пече, умјесите тесто за украсе. Помешајте 250 грама брашна, со и мало воде, и умјесите тврдо тијесто, па га растањите и модлама вадите украсе – крст, печате просфорнике, плетеницу, клас пшенице…

Пред крај печења извадите шерпу са славским колачем из рерне, поређајте украсе, премажите их четкицом коју сте наквасили водом, па вратите колач у искључену рерну још 10 до 15 минута, преноси Крстарица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана