Доктори потврдили: Ово су три разлога да сваког дана попијете чашу вина

Г.С.
Foto: Илустрација

Многи људи воле да уз ручак попију чашу црвеног вина.

Доктори су потврдили да је то добро за здравље све док се пије у разумним количинама. Ово су неки од позитивних дјеловања црвеног вина на организам:

Помаже у регулисању крвног притиска

Антиоксиданти у црном вину могу да снизе крвни притисак , пишу стручњаци портала „WebMD“.

Неколико истраживања је потврдило како је код особа с благо повишеним крвним притиском, након конзумације црног вина, он снижен. Доктори кажу како су за то заслужни полифеноли који се бналазе у црвеном вину.

Чува здравље срца

Иако су потребна додатна истраживања да се потврди ово деловање вина, нека ранија показују да је црвено вино добро за здравље срца , јер помаже у смањењу ризика од накупљања штетних масних наслага у артеријама и побољшава циркулацију крви.

Смањује ризик од Алцхајмерове болести

Полифеноли из црвеног вина спречавају формирање протеина од којих настају токсични спојеви који убијају мождане ћелије. Полифеноли могу смањити и токсичност постојећих спојева, а самим тим ублажити когнитивно оштећење мозга.

Потенцијални здравствени ризици

Док нека истраживања показују здравствене предности конзумирања црног вина, треба имати на уму да оно са собом носи и одређене ризике. Алкохол је строго забрањен свима с оштећењем јетре, може утицати на повећање тјелесне тежине, а прекомјерна конзумација алкохола може довести до зависности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана