Дијеталне америчке палачинке без млијека и јаја

ГС
Дијеталне америчке палачинке без млијека и јаја

Америчке палачинке које се припремају на овај начин имају слаткасто-слани укус тако да одлично иду и у сланим и у слатким комбинацијама.

У питању је рецепт за посно јело без типичних састојака – млијека и јаја, али толико су добре да ову разлику нећете ни примијетити. Тајна је у замјени за јаја – изгњеченој банани.

Најбоље је што се спремају врло лако и брзо, а ја највише волим да их послужим са свјежим воћем и медом. Уз то одлично иде и кикирики путер, а немам ништа ни против верзије са домаћом паштетом, танким кришкама сира и свјежег парадајза из домаће баште.

Увијек их правим од неког интегралног брашна и то од цјеловитог зрна житарица, што је најздравија могућа верзија. Највише волим јечмене, које буду најсвјетлије, али чак и верзија од хељдиног брачна нема ману, јер слаткоћа банане неутралише горкаст укус хељде.

Уз шта се једу америчке палачинке у различитим земљама свијета

Америчке палачинке се у земљи свог поријекла једу са сирупом од јаворовог дрвета или медом, уз додатак маслаца. Често се послужују и с воћем попут јагода или боровница те с додатком шлага или слатког врхња. У Великој Британији је популарна мало тања верзија, а послужују се с лимуновим соком и шећером или с мармеладом. Такође су популарне с воћем и шлагом.

Французи имају своје "црепес" које су танке попут наших палачинки, а једу их с разним надјевима као што су Нутелла, џем од воћа, свјеже воће или шећер у праху, али и с карамелом или чоколадом.

Холанђани своју верзију америчких палачинки воле слично као Американци, са сирупом или шећером и воћем, али уживају и у сланим верзијама, с додатком сира и шунке, па чак и срдела.

Код Скандинаваца доминирају палачинке са џемом од бобичастог воћа, шлагом и сирупом од јаворовог дрвета или сирупом од шећерне репе.

Посне америчке палачинке – састојци:

1 већа зрела банана
1 велика шоља ражаног/јечменог/спелтиног/хељдиног брашна
прашак за пециво
2 кашике маслиновог уља
1 велика шоља киселе воде
пола кашичице соли
Посне америчке палачинке – припрема:

Банану добро изгњечите тако да смјеса буде глатка, хомогена, без грумуљица. У то додате најприје влажне састојке (уље и киселу воду), а потом суве. Све добро измијешате лаганим потезима. Важно је да се смјеса не "убије", како би палачинке у тави фино нарасле.
Додајте воде по потреби, тијесто треба да буде гушће од тијеста за обичне палачинке, а рјеђе од тијеста за лепињице.
Пеците на средње јакој ватри на тигању подмазаном са мало уља, са сваке стране по два минута, преноси Задовољна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана