Десет намирница уз које ће ваше тијело почети да производи колаген

ГС
Десет намирница уз које ће ваше тијело почети да производи колаген

Лијепа и добро нахрањена кожа није само ствар бјути рутине. Заправо, права љепота почиње изнутра, стога је врло важно шта уносите у организам, односно како то једете.

Ако желите дуже да останете свјежи и да вам лице има што мање бора, врло је важно да на вашем дневном јеловнику буду намирнице које стимулишу колаген.

У комбинацији с производима који такође садрже овај моћни састојак, нема сумње да ће резултати бити брзо видљиви.

Колаген је примарни структурни протеин који се налази у разним везивним ткивима нашег тијела и одговоран је за младолик изглед и одржавање еластичности коже.

Колаген је потребно надокнадити већ након 25. године, а то је могуће и суплементима колагена. Тада се производња нових ћелија полако смањује, кожа постаје мање еластична и видљиво стари. Нека истраживања су показала да се након 25. године из коже губи 1,5 посто колагена годишње.

Осим смањења нивоа колагена, старење коже биће видљиво и због:

боравка на сунцу                                        

опуштања мишића лица

изложености токсинима

лоше исхрана

премалог уноса течности.

Ово је 10 намирница које стимулишу колаген:

Домаћа супа

Иако новије студије тврде да супе нису толико ефикасне, годинама је то најпопуларнија препорука која се преноси усмено. Вјерује се да се колаген лучи кувањем животињских костију. Наравно, додају се и други зачини који појачавају укус.

Како се ова супа добија кувањем костију и везивног ткива, садржи калцијум, магнезијум, фосфор, колаген, глукозамин, аминокиселине и друге храњиве материје.

Пилетина

Пилетина садржи везивно ткиво, што је чини примарним извором колагена. Дакле, ако једете здраве количине меса у комбинацији с препорученим дневним количинама поврћа, тада својој кожи осигуравате потребне храњиве материје за лијеп и младолик изглед.

Морски плодови (нарочито риба и шкољке)

Плодови мора још су један богат извор протеина, али и омега 3 масних киселина и цинка који додатно подстичу производњу колагена. Многе врсте морских плодова такође су одличан извор витамина Д који јача имунолошки систем и утиче на здравље костију и коже. Кожа рибе посебно је богата колагеном, а има и највећу концентрацију омега 3 масних киселина.

Парадајз је богат извор витамина Ц који је изузетно важан за производњу колагена. Чак и само једна употреба парадајза у вашем јелу може да допринесе до 30 посто производње колагена.

Парадајз се такође може похвалити великом количином ликопена, снажног антиоксиданса који је важан за кожу.

Бјеланца

Бјеланца садрже везивно ткиво које има огромне количине пролина потребног за производњу колагена. Бјеланца је најбоље да једете за доручак. Јаја садрже и витамине А, Б и Е, те омега 3 масне киселине.

Цитрусно воће

За колаген је потребно пуно витамина Ц, а како су цитруси богати витамином Ц, свакако их је препоручљиво укључити у исхрану што је више могуће.

Агруми попут поморанџи, грејпфрута и лимуна су одлични за љетње дане, а од њих можете направити одличну љетњу салату.

Бобичасто воће

Добар извор витамина Ц нису само цитруси, већ и бобичасто воће. Јесте ли знали да јагоде имају више витамина Ц од поморанџи? Боровнице, малине и купине такође нуде солидну дозу витамина Ц. Осим тога, бобичасто воће је одличан антиоксиданс који штити кожу.

Бијели лук

Сјајна је чињеница да бијели лук додајемо у готово свако јело. Заправо увелике подстиче производњу колагена.

Садржи пуно сумпора, минерала који помаже у синтези и спријечава губитак колагена. Важно је напоменути да је количина коју узимате врло важна. Када је бели лук у питању, за добар резултат потребна је већа количина.

Зелено поврће

Свакако би требало укључити зелено поврће у своју исхрану не само због производње колагена. Узрок зелене боје спанаћа, кеља, блитве и осталих салата је хлорофил који је познат као антиоксиданс.

Неке студије су показале да је конзумирање хлорофила одлична за лучење колагена у кожи.

Сјеменке

Чиа сјеменке, ланене сјеменке и сјеменке конопље одлични су извори омега 3 масних киселина које подржавају здраву кожу и производњу колагена, пише Сторy.хр.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана