Да ли знате које је најздравије воће на свијету?

ГС
Да ли знате које је најздравије воће на свијету?

Можда нећете ово воће ставити у овсеу кашу и мусли, али га већ једете сваког дана у салати. То је парадајз, који су научници америчког Центра за контролу и превенцију болести недавно прогласили најздравијим воћем на свету. Да, парадајз је воће јер према службеној дефиницији, воће је све што садржи сјеменке.

Агенција је објавила попис суперздравих врста воћа и поврћа, односно оних које највише утичу на смањење ризика од хроничних болести. Првих 26 намирница на попису односи се на поврће, углавном купусњаче или лиснато зелено поврће. Прво воће на списку је парадајз.

Оцијену су научници дали на основу биорасположивости 17 кључних хранљивих материја. Према клиници Кливленд, средњи сиров парадајз садржи 17 грама витамина Ц (19 посто препоручене дневне дозе за одрасле), 10 микрограма витамина К (8 посто препоручене дневне дозе), 296 милиграма калијума (6 посто препоручене дневне дозе) и 19 микрограма фолата (5 посто препоручене дневне дозе). Парадајз је богат и важним антиоксидантима: ликопеном и бета-каротеном.

Штити од можданог удара

Ликопен помаже тијелу да се ослободи слободних радикала који могу оштетити ДНК. Истраживања су показала да ликопен може смањити ризик од тешких болести, попут можданог удара. Преглед истраживања из 2021. о парадајзу и ликопену открио је мању укупну смртност код особа које су конзумирале одговарајуће количине парадајза, као и мању смртност од коронарне болести срца, цереброваскуларних болести. Унос ликопена кроз исхрану или присутност ликопена у крви повезан је с мањом укупном смртношћу, као и мањим шансама за добијање можданог удара, кардиоваскуларних болести, метаболичког синдрома и неплодности код мушкараца. Кад је реч о бета-каротену, он се у телу претвара у витамин А који је неопходан за здраве очи и кожу, појашњавају стручњаци клинике Мејо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана