Да ли заиста Хипократова чорба мијења шаку пилула? Од давнина се спрема да оснажи имунитет

ГС
Да ли заиста Хипократова чорба мијења шаку пилула? Од давнина се спрема да оснажи имунитет

Као здрави оброк ова чорба се може конзумирати једном дневно. Ипак, у љековите сврхе у склопу Герсонове терапије обавезно се препоручују двије порције чорбе дневно. Ради уштеде времена и труда, чорбу можете припремити у количинама за два дана, односно за четири порције

Хипократова чорба је врло једноставна, а изузетно љековита супа од поврћа. У свијету је позната као укусан оброк који помаже у превенцији многих болести. Највећа вриједност приписују се њеним способностима оснаживања имунитета, детоксикације и јачања бубрега.

Сматра се да је ову чорбу још пре 2.500 година изумео Хипократ, старогрчки доктор и "отац медицине", према којем је и добила име. Почетком прошлог столећа популаризовао је њемачки љекар, др. Макс Герсон, уврстивши је у посебан прехрамбени програм који је представљен јавности 1932. године под називом Герсонова терапија.

Након тога, глас о Хипократовој супи као снажном савезнику здравља почео се ширити по свету. Тако се она конзумира и као уобичајни оброк за превенцију болести и очување здравља цијелог организма.

Герсонова терапија 

Герсонова терапија је метода лечења која се темељи на посебном режиму исхране и редовним чишћењем организма. Двадесетих година прошлог вијека Др Макс Герсон почео је да развија ову терапију с циљем смањења и контроле властитих тешких мигренских главобоља. Сасвим случајно је открио да одговарајуће количине хранљивих материја у комбинацији с појачаном детоксикацијом делотворно утичу на оргнизам.

Хипократова супа је један од кључних фактора делотворности Герсонове терапије.Осим конзумирања ове чорбе/супе, његова метода лечења укључује и испијање сокова од шаргарепе, јабуке и наранџе, те зелених сокова направљених од купуса и другог поврћа. Осим посебног начина исхране током терапије спроводи се и свакодневно чишћење организма клистиром од кафе.

Према тврдњама творца ове терапије, Др Макса Герсона, али и према потврдама бројних здравствених стручњака, овакав режим исхране у стању је да оснажи имунитет, поништити штету насталу на ћелијама те омогућити телу да се у потпуности излечи.

Хипократова чорба

Хипократова чорба има најснажније добробити ако се током припреме поштују следећа правила:

Чорбу је потребно кувати на лаганој ватри са што мање воде. Посуда у којој се кува мора бити поклопљена како би се спречило испаравање корисних састојака. Забрањено је коришћење алуминијског посуђа, а за јело се препоручује употреба сребреног прибора. Многи зачини могу поништити дјелотворност чорбе па се за обогаћивање укуса препоручују само следећи зачини у мањим количинама: пимент, ловор, коријандер, капар, ким, коморач, мускатни орашчић, оригано, рузмарин, шафран, жалфија, киселица, чубар, естрагон и мајчина душица. Власац, бијели лук, црни лук и першун дозвољени су у већим количинама.

Рецепт за Хипократову чорбу

Састојци: 1 корен целера средње величине; 1 корен першуна средње величине; 2 главице лука средње величине; 2 мала или један велики празилук; бијели лук према жељи (може се додати и на крају), мало першуновог листа; 600 г парадајза; 400 г кромпира.

Припрема: Оперите поврће, исеците га на кришке или коцкице, а можете га и нарендати. Ставите поврће у велики лонац те додајте воде у количини довољној да прекрије поврће. Загрејте лонац до врења, а потом наставите да кувате чорбу на лаганој ватри сат и по до два, док поврће не омекша.

На самом крају кувања додајте бели лук и дозвољене зачине у мањим количинама. Кувану чорбу пропасирајте. Конзумирајте једну порцију чорбе, а преосталу количину расхладите и оставите у фрижидер.

Дијеловање Хипократове чорбе

Чисти и детоксикује организам - Токсини акумулирани у организму узрочници су бројних тегоба попут умора, поспаности, главобоље, депресије, надутости, затвора. Осим тога, они су идеална подлога за развој и убрзано ширење тежих болести попут дијабетеса, артритиса, реуме, кардиоваскуларних болести, пнеумоније, карцинома и многих других обољења.

Поврће садржано у Хипократовој чорби доприноси снажној и темељној детоксикацији. Парадајз садржи ликопен, биљни пигмент из групе каротеноида који својим антиоксидативним својствима штити јетру од оштећења узрокованих слободним радикалима.

То доприноси нормалној функционалности јетре и метаболизма, те елиминацији токсина из организма. Сумпор присутан у прадајзу, белом луку, црном луку и празилуку такође помаже бржој и делотворнијој детоксикацији. Першун је још од античког доба познато средство за чишћење отрова накупљених у тијелу. Његова делотворност се не доводи у питање, било да се конзумира као самостална намирница или као додатак јелима.

Јача имунолошки систем - Имунолошки систем је главни заштитник људског организма. За његову снагу и правилно функционисање нужан је адекватан унос витамина, минерала, ензима и осталих хранљивих супстанци. Хипократова чорба се припрема од поврћа које обилује хранљивим супстанцама неопходнима за савршено функционирање имунитета.

Лук, један од састојака ове супе, садржи висок ниво витамина Ц као и бројне друге хранљиве супстанце, од којих имунолошки систем има бројне предности.

На пример, минерал селен подстиче рад имунолошког система, а присутан је у великим количинама у овом поврћу. Имунолошке ћелије којима недостаје селена пролазе више оксидације, што се негативно одражава на њихов развој и умножавање.

Бели лук се због богатства антиоксиданса несумњиво убраја у снажне савезнике имунолошког система.

Кромпир је од давнина познат као добар пријатељ здравља, а новија истраживања посебно наглашавају његове снажне бенефиције на цео имунолошки систем. Исто је и с парадајзом која садржи ликопен, црвени пигмент одговоран за добро функционисање имунолошког система.

Хипократове супе биће вам јасно зашто је она идеалан оброк за очување здравља и превенцију болести.

Парадајз, лук, першун, и остало поврће обилују изузетно јаким антиоксидансима.

Још једна посебност Хипократове супе је богатство калијума те апсолутна одсутност натријума и било којег облика соли.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана