Да ли сте пробали parmigiana di melanzane? Лако за припрему, а спада у топ пет италијанских јела

ГС
Foto: Илустрација

Да ли сте пробали специјалитет parmigiana di melanzane? У наставку погледајте рецепт и спремите неодољиве укусе лако и једноставно!

Ријетко ко може да одоли италијанским националним јелима. Чини се да ниједна недјеља не може да прође, а да се не препустимо укусима пице или пасте, док лазање већина нас обожава. Ипак, ако желите да пробате нешто специфично, спремите се да кулинарске вјештине испробате кроз рецепт пармигиана ди меланзане, који спада у топ 5 италијанских јела!

Према ријечима многобројних кувара, parmigiana di melanzane није названа по пармезану који се у њу ставља, већ по летвицама на жалузинама (пармициана) на које подсјећа поређани патлиџан у овом јелу. 

 

Само неколико састојака вам је потребно за припрему:

100 г патлиџана

100 г парадајз-пелата

1 чен бијелог лука

80 г сира моцарела

80 г сира пармигиано региано

10 листова свјежег босиљка

со, бибер
 

ПРИПРЕМА

Исјећи патлиџан уздуж на танке шњите од око 0,5 цм дебљине. Посолити и оставити неко вријеме да отпусти горчину. Оциједити и гриловати с обе стране око 5 минута. Парадајз издинстати на маслиновом уљу са ченом бијелог лука (извадити лук на крају), па додати неколико листова босиљка. Редати у ватросталну керамичку посуду наизмјенично патлиџан, моцарелу, пармезан и пелат у три реда. На крају посути пармезаном и запећи у рерни 10-15 минута. Украсити листовима босиљка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана