Да ли сте ово знали: Неколико занимљивости о бананама

ГС
Да ли сте ово знали: Неколико занимљивости о бананама

Банана је најпопуларније воће на свијету и сваке године се широм свијета поједе више од 100 милијарди банана.

Сматра се да је ријеч банана са западноафричког подручја, могуће од ријечи banaana из језика волоф, а која је у готово све свјетске језике дошла преко шпанског или португалског.

Научно име за банану је ismusasapientum, што значи плод мудраца. Банане заправо не расту на дрвећу, оне расту на биљкама које су званично класификоване као биљка, те су у истој породици као и љиљани, орхидеје и палме.

Ако мислите да постоје само жуте банане, варате се, постоје и црвене. Хаваји су једино мјесто у САД гдје се банане комерцијално узгајају.

Трљање коре банане по челу може помоћи у лијечењу главобоље.

Музеј "Банана клуб" је мјесто гдје се налази највећа колекција банана на свијету и садржи више од 17.000 комада банана. Трљање унутрашњости коре банане на листове собне биљке чини листове сјајним. Банана је четврта на листи најпопуларнијих пољопривредних производа широм свијета. 

Американци једу у просјеку 12 кг банана по особи сваке године. Више од 96 одсто америчких домаћинстава купује банане бар једном мјесечно.

Највећа просјечна потрошња банана по глави становника на свијету је у Уганди. Индија производи више банана него било која друга земља на планети. Један човјек је у Индији појео 81 банану за само пола сата. Биљке банана нарасту до 7,5 метара у висину, а њихово лишће може нарасти до 2,7 метара у дужину и два метра у ширину. Биљке банана не расту из сјемена, већ из луковица. Око 75 одсто тежине банане је вода. Оне су се први пут појавиле у писаној историји у шестом вијеку п.н.е. Банане су вјероватно биле прво култивисано воће, а прве фарме банана налазиле су се у југоисточној Азији.

Да ли сте знали?

- да конзумирање банана може смањити ризик од срчаног и можданог удара?

- да се око 5,6 милиона хектара земље користи за производњу банана широм свијета?

- да је кора банане одлично природно ђубриво за цвијеће, посебно за руже?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана