Да ли прање уклања пестициде са воћа и поврћа

Танјуг
Да ли прање уклања пестициде са воћа и поврћа

ВАШИНГТОН - Прање воћа и поврћа не уклања пестициде, а око 20 одсто тих намирница садржи нивое пестицида који представљају "значајне ризике" по здравље, наводи се у најновијој студији која је објављена у часопису Америчког хемијског друштва "Нано Леттерс".

 То је нови доказ да прање воћа пре јела не уклања различите токсичне хемикалије које се обично користе у пољопривреди, преноси Гардијан. 

Наводи се да је откривено да се контаминација пестицидима смањила када је кора јабуке уклоњена заједно са слојем пулпе. Здравствени ризици које представљају пестициди документовани су у неколико студија, али већина њих се бави професионалном изложеношћу, а не исхраном.

Америчко министарство за пољопривреду (УСДА) и Управа за храну и лекове тврде да остаци пестицида у храни генерално не представљају ризик по здравље, уколико се налазе у законским границама.

Обе агенције деценијама прате нивое остатака пестицида у храни, објављујући годишње извештаје о томе.

У најновијем извештају УСДА о пестицидима наводи се да је 99 одсто тестиране хране имало остатке у законским границама због чега не представљају ризик по здравље потрошача.

То се разликује од налаза часописа "Цонсумер Репортс" који сматра да су границе за ниво пестицида које користи влада превисоке.

Више од 72 одсто од више од 10.000 узорака хране имало је остатке пестицида који се могу открити, саопштила је УСДА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана