Колико је кристалисани мед безбједан за јело и добар за здравље?

Г.С.
Foto: Илустрација

Једна од најздравијих намирница је сигурно мед, који има улогу у регулисању дијабетеса као дио уравнотежене исхране, али шта се дешава када се мед кристалише - да ли је тада безбједан за конзумирање?

Мед се сматра једним од најздравијих заслађивача, али ако је садржај ваше тегле добио кристалисану текстуру, вјероватно се питате да ли се мед покварио.

„Мед пронађен у египатским гробницама био је добар хиљадама година касније”, каже Ен Мари Фовел, директорка Америчког удружења произвођача меда.

Хемијски састав меда има изненађујуће низак удио воде и висок пХ. Због тога је врло тешко, готово немогуће да се бактерије и други микроби развијају у њему.

Једино што може потенцијално да промијени сигурност конзумирања меда је ако у њега додате воду, преноси Б92.

„Не сипајте воду у теглу с медом јер то може да узрокује ферментацију. Тако се прави медовина. Ферментисани мед ће имати мирис на хљеб и алкохол”, каже Фовел.

Чувајте мед у добро затвореној посуди како бисте смањили изложеност ваздуху или влази да бисте спријечили ферментацију. Осим кристализације, с временом могу да се појаве и друге промјене у конзистенцији или боји меда. Може да потамни, или постане мутан и густ, али те врсте промјена не значе да се мед покварио, тако да је и даље савршено сигуран за јело и уживање у његовом укусу.

„Кристализација је природни процес за мед”, каже Фовел.

„Мед је засићен раствор, што значи да има вишка молекула шећера у односу на садржај воде”, додаје.

Неке врсте меда могу да се кристалишу брже од других, у зависности од количине глукозе или фруктозе коју садрже.

„Свака врста меда с вишом размјером глукозе, попут меда од уљане репице, кристалише се брже, док мед с вишом размјером фруктозе, попут тупело меда, кристалишу се спорије”, објашњава Фовел.

На крају ће се сав мед кристалисати јер је то природан процес кроз који пролази, али постоје ствари које можете да урадите како бисте успорили процес. Температура чувања је важан фактор.

„Брзина кристализације изгледа као звонаста крива линија између ниских и високих температура. Дакле, чување меда на високим или ниским температурама”, каже Фовел.

„Чувајте мед на собној температури и избјегавајте претјерано влажне услове”, истиче.

„Нема заправо ништа лоше у кристалисаном меду, у Европи се обично продаје у том гушћем, кристалисаном облику. То га чини мање неуредним за коришћење јер је мања вјероватноћа да ће цурити с тоста или кашике”, објашњава.

„Ако се ваш мед кристалисао, а желите да му вратите течну текстуру за одређено јело, једноставно узмите количину коју планирате да употребите и ставите је у чашу или другу посуду отпорну на топлоту, коју ћете потом потопити у посуду са топлом, али никако кључалом водом”, савјетује Фовел.

Ако ставите сирови мед у кључалу воду, то ће уништити његове здраве ензиме. Пустите кристалисани мед да одстоји у топлој води док не добије жељену конзистенцију, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана