Да ли је безбједно подгријавати кафу?

GS
Foto: Freepik

Да ли сте један од оних људи који забораве шољицу кафе, или скувате превише кафе одједном, па је морате поново загријати?

Кристофер Хендон, доцент хемије рачунарских материјала на Универзитету Орегон, даје одговор на питање да ли је добро подгријавати кафу.

Многи ће вам рећи да није препоручљиво, јер се укус може промијенити, а може се потенцијално смањити и садржај кофеина.

Наиме, кафа се састоји од различитих киселина екстрахованих из зрна кафе, укључујући кининску киселину која даје горак укус. Такође, кафа је пуна различитих једињења као што су карбонил, сумпор-алициклични ароматични бензеноид и различита хетероциклична једињења. Поред тога, кафа је богата кофеином, који такође доприноси горчини овог напитка.

Хендон напомиње да кофеин није много реактиван.

"То је прилично стабилан органски молекул. Једини прави начин да се кофеин изгуби из кафе био би процес сублимације, током којег супстанца која је у чврстом стању прелази у гасовито стање, а за то су потребне екстремне температуре (више од 170 °Ц)", каже он, преноси Најжена.ало.рс.

Међутим, признаје да може разумјети зашто неки људи сматрају да загријана шољица кафе има мање кофеина. Овај утисак приписује плацебо ефекту, наводећи да прва шољица кафе у дану једноставно дјелује другачије на нас.

"Иако ниво кофеина у вашој кафи остаје стабилан, то не значи да ће ваша кафа остати непромијењена након поновног загријавања",  каже Хендон.

Као и свака свјежа храна, кафа се погоршава што дуже стоји, а поновно загријавање убрзава овај процес, јер се испарљива једињења која јој дају укус брже ослобађају.

Дакле, могуће је да ваша шољица кафе има лошији укус након подгријавања, али можете је пити без бриге јер у томе нема ништа опасно, закључује Хендон, а пише Инверсе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана