Да ли црвено месо подиже холестерол?

ГС
Да ли црвено месо подиже холестерол?

Многи вјерују да је конзумирање црвеног меса директно повезано са високим холестеролом, међутим, стручњаци кажу да то зависи од величине порције, припреме и намирница које се са њим комбинују.

Црвено месо лоше за холестерол?

Повишене масноће могу да изазову бројне здравствене проблеме, од којих су многе веома озбиљни, али проблем са овом тегобом је што има тешко препознатљиве симптоме. Стање се открива тек након анализе крви. Под високим холестеролом подразумијевамо када су нивои липопротеина ниске густине (ЛДЛ - односно лошег холестерола) виши од липопротеина високе густине (ХДЛ - односно доброг холестерола), а као што смо напоменули, без икаквих истакнутих симптома.

Уколико се не држи под контролом, висок холестерол може временом да повећа ризик од можданог и срчаног удара. Истворемено, доктори кажу да ограничавање уноса алкохола, престанак пушења и уздржавање од засићених и транс масти могу да помогну у контроли нивоа ових масноћа. И управо зато се многи питају да ли уносом црвеног меса само погоршавају већ постојећи проблем са холестеролом.

Како црвено месо утиче на пацијенте са повишеним масноћама?

Црвено месо је дуго било на лошем гласу кад је ријеч о здрављу срца, што се обично повезивало са високим садржајем засићених масти. Међутим, истраживања показују да немају сви људи који једу, на примјер говедину, повишен холестерол. Постоје дијелови црвеног меса који имају далеко мање засићених масти и управо су ти они који не подижу масноће. Стручњаци кажу и да комбиновање са воћем, поврћем и цијелим житарицама може да помогне у контроли липида у крви.

По једној студији, оптимално би било укључити немасну говедину у медитеранску исхрану, јер би нутритивна вриједност оброка онда била савршено избалансирана - 42 одсто угљених хидрата, 17 одсто протеина, 41 одсто масти и осам одсто засићених масти.

Како висок унос засићених масти може да повећа ниво лошег холестерола, препорука је да се ограниче порције.

Имајте у виду и да немасни комади говедине садрже 4,5 грама засићених масти у једној порцији, а екстра посни комади нуде два грама истих, преноси Mondo.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана