Цитруси можда воде поријекло из јужне Кине

ГС
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН- Најновија студија обављена на основу генетске анализе биљака цитруса показала је да та врста биљке највјероватније води поријекло из јужне централне Кине, а не из сјевероисточне Аустралије, јужне Кине или југоисточног подножја Хималаја како се раније сматрало.

Опсежна студија, објављена у научном часопису Нејчр генетикс и обављена на основу проучавања стабла дивље поморанџе, наговjештава да је прва врста у роду Цитрус настала прије око осам милиона година у садашњој јужној централној Кини, преноси Сајенс њуз.

Претходне студије су указивале на мјеста попут сјевероисточне Аустралије, јужне Кине или југоисточног подножја Хималаја.

Праћење еволуције цитруса могло би да помогне истраживачима да направе сорте биљака отпорне на сушу или болести које и даље дају укусне плодове, каже хортикултуриста Ћанг Ксу.

Истраживање је показало да неке врсте цитруса имају коријене у регионима које су раније студије идентификовале, а потврђено је и да је ген назван PH4 повезан са количином лимунске киселине у сваком воћу.

Тај PH4 ген укључује протонску пумпу која омогућава да се лимунска киселина накупља унутар поморанџе и њихових рођака - што је више лимунске киселине, то је киселији укус, наводи се у студији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана