Цимет и клинчић – здрави зачини неодољивог мириса

ГС
Foto: Илустрација

Зачини као што су цимет и клинчић највише се користе током зимских мјесеци, а поред предивног мириса, позитивно је и то што тијело обезбјеђују бројним супстанцама које имају благотворне учинке на здравље.

Осим што цимет и клинчић својим опојним окусима загријавају тијело, знатно обогаћују чулна својства хране па су зато неизоставни састојци бројних сластица, јела, пића, па и зачина попут цуррyја.

Цимет изворно потиче с подручја данашње Шри Ланке, гдје се производи од коре младих грана и дебла зимзеленог стабла циметњака (лат. Cinnamomum verum) из породице ловорки.

Род циметоваца обухвата око тристо врста, од којих се данас углавном пет употребљава за његову производњу, а разликују се највише по удјелу кумарина који може оштетити јетру и бубреге, али и проузроковати смрт.

Цимет дојивен од циметњака садржи занемариве количине кумарина у односу на онај добијен од других врста па се стога сматра најврснијим, а обично се назива правим или пак по старом називу за Шри Ланку – цејлонским циметом.

Цимет је изврстан извор мангана, а садржи и знатне количине прехрамбених влакана и калцијума. Његов претежито оштар слатко-љути окус највише потиче од цинамалдехида који има противупални и противмикробни учинак, али и циметне киселине која је благотворна за крвни систем.

Клинчић је, такође, изврстан извор мангана, а садржи и велике количине витамина К, прехрамбених влакана, жељеза, калцијума те магнезијума. Клинчић обилује еугенолом који је најзаслужнији за његов продорни окус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана