Четири знака која откривају да уносите превише кофеина у свој организам

ГС
Четири знака која откривају да уносите превише кофеина у свој организам

Јутра су већини незамислива без кафе. Али прекомјерни унос кофеина може имати нежељене посљедице. Према дијететичарима, постоје четири знака да треба да пијете мање кофеина.

Пијење више од четири шољице кафе дневно може довести до скока крвног притиска. У року од пола сата након испијања кафе, чаја, кока коле или енергетског напитка, крвни притисак расте, а ефекти се виде и до четири сата касније.

Често мокрење може бити још један знак прекомjерне конзумације кофеина. Због честих одлазака у тоалет можемо дехидрирати, што може изазвати главобољу.

Болови у стомаку

Уношење превише кафе може довести до сметњи у варењу. Конзумација кафе и чаја повезана је са симптомима синдрома иритабилног цријева, болова у стомаку и ријетке столице. Такође, кофеин може повећати производњу желудачне киселине, што може изазвати рефлукс и жгаравицу. Такође је доказано да кофеин дјелује стимулативно на пробавни систем, што може довести до стомачних тегоба.

Анксиозност

Кофеин је стимуланс и зато се многи људи осјећају нервозно и немирно након што попију још неколико шољица кафе или конзерве енергетског пића.

Више од четири шољице кафе дневно довољно је да изазове осјећај нервозе, анксиозности и убрзаног рада срца, кажу дијететичари. Кофеин повећава број откуцаја срца и количину крви која излази из срца, што може довести до убрзаног рада органа. Такође повећава мождану активност, што може допринети осјећају анксиозности. Поред тога, ремети сан, што може отежати контролу анксиозних осјећања, као што су забринутост, страх и осјећај ужаса.

Ако примјетите било који од ових симптома, обратите се љекару и размислите о преласку на кафу без кофеина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана