Често вам се једе слатко? Ево шта вам тијело поручује и како да избјегнете нездраве посластице

ГС
Често вам се једе слатко? Ево шта вам тијело поручује и како да избјегнете нездраве посластице

Зашто жудимо за шећером? Стручњаци откривају одговор на ово питање и помажу вам да обуздате ту жељу

Било да се ради о жудњи за сочним комадом воћа ујутру или за комадиćем тамне чоколаде поподне, жеља за шеђером може да вас погоди у било ком тренутку, па се неки од вас можда питају: Зашто жудим за шећером? У потрази за одговорима, Yахоо се обратио регистрованим дијететичарима и стручњацима за исхрану како би сазнао одговор и, што је најважније, шта можемо да урадимо да обуздамо жељу за шећером.

"Сматрам да се жудња за шећером јавља када је вашем тијелу потребно брзо повеćање енергије“.

Стручњаци су се такође сложили да потреба за слаткишима може указивати на недостатак есенцијалних хранљивих материја као што су хром, магнезијум, цинк, витамини Б, протеини и здраве масти.

"Протеини и масти обезбеђују стабилан и трајан извор енергије, пружајуćи конзистентно искуство за разлику од скока шеćера (глукозе)", објашњава др Сара Олшевски.

Ево знакова који указују на недостатак есенцијалних хранљивих материја и на које кажу да треба да пазите:

1. Недостатак магнезијума: Ако ваша жудња за слаткишима тежи ка чоколади, можда имате мало магнезијума.

"Истраживања показују да чак 30 одсто становништва има недостатак магнезијума, а жеља за чоколадом је повезана са недостатком магнезијума“, каже Бандиер.

2. Недостатак витамина Б: Бандиер такође наводи недостатак витамина Б (такође познатих као градивни блокови здравог тела) као још један скривени сигнал иза жудње за шеćером, рекавши:

"Тијамин (Б1), биотин (Б7) и кобаламин ( Б12) су кључни витамини за метаболизам глукозе. Ако имате мало витамина Б, ваше тело може имати проблема са разградњом глукозе да би произвело енергију, што може довести до тога да жудите за више шеćера и једноставних угљених хидрата него што је вашем телу потребно.

3. Недостатак цинка:

"Цинк је кључни нутријент који игра многе улоге у нашим телима, укључујуćи помагање варењу, нервној функцији и енергетском метаболизму“, каже Келси Коста, регистровани дијететичар и консултант за исхрану. Када је ниво цинка низак, то може довести до метаболичке дисфункције, што може изазвати жудњу за храном.

"Укључивањем више хране богате цинком у своју исхрану – помислите на остриге, сланутак, спанаć, семенке бундеве и индијски орах – можете помоćи да ефикасно управљате жудњом за шеćером“, додаје она.

4. Недостатак хрома: Никада нисте чули за хром? Према Кости, то је есенцијални минерал који игра улогу у метаболизму глукозе и производњи енергије.

"Када је ниво хрома низак, способност тела да ефикасно користи глукозу из хране је смањена, што може довести до флуктуација нивоа шеćера у крви", каже она. Ово може изазвати жудњу за шеćером када ваше тело покушава да надокнади недостатак енергије тражењем брзог решења. Уместо да се окренете шеćеру, покушајте да конзумирате храну богату хромом као што су броколи, сок од грожђа, бели лук, кромпир и боранија.

5. Недостатак гвожђа: Ако не добијате довољно хем гвожђа из извора протеина као што су месо, морски плодови и живина, Бандиер каже да би то могао бити разлог зашто се окреćете шеćеру.

"Недостатак гвожђа је обично повезан са ниском енергијом, а када ваше тело пати од ниске енергије довољно дуго, жудите за шеćером за брзо повеćање енергије“. Не једете месо? Гвожђе можете пронаćи и у пасуљу, сувим грожђем, кајсијама и спанаćу.

6. Недостатак омега-3:

"Показано је да омега-3 масне киселине повеćавају нивое допамина, баш као и шеćер. Истраживања сугеришу да повеćање уноса омега-3 може помоćи у смањењу жудње за шеćером која долази од мозак који жели више допамина", прича Бандиер. Један од најбржих начина да добијете здраву дозу омега-3 масних киселина? Једите више рибе. Тачније лосос, заједно са туњевином, пастрмком, сардинама и инćунима.

Што више шеćера конзумирате, више шеćера жудите, па Олсзевски препоручује да ограничите ову врсту хране у својој исхрани.

"Да бисте спречили жељу за шеćером, уверите се да једете уравнотежене оброке доследно током дана. Једите протеине, поврćе, здраве масти и угљене хидрате из целих житарица или скробног поврćа у сваком оброку за оптималну ситост и баланс шеćера у крви; ако вам је потребна ужина, уверите се да комбинујете влакна и протеине заједно", каже она.

Остати хидриран је такође кључ, јер се понекад жеђ може заменити за глад, што доводи до жудње. Олсзевски саветује своје клијенте да пију доста воде током дана и да, за оптималну хидратацију, укључе напитак за замену електролита који не садржи додатне шеćере.

Бандиер фаворизује воćе, лиснато зелено поврćе, протеине, лосос, млечне производе и орашасте плодове као здравију алтернативу слаткишима, чоколади и другим слаткишима.

"Да бисте избегли поподневну или вечерњу жељу за слатким, покушајте да укључите неке од ових састојака у своје оброке током дана“, каже она.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана