Чај који је спас за јетру

GS
Foto: X.com

Јетра је "лабораторија" нашег тијела која је задужена за детоксикацију, односно ослобађање организма од штетиних токсина.

Алкохол, неправилна исхрана богата мастима, конзервансима и адитивима може да оштети јетру, али и поједини лијекови. Срећом, јетра је орган који се регенерише, а у томе могу да јој погну биљке које имају хепато-протективно дејство.

Састојци:

кашика питоме нане (лист)

кашика зове (цвијет)

кашика водопије, тј. цикорије (коријен)

кашика ораха (лист)

кашика шимшира (лист)

Припрема:

Цијела биљна мјешавина се изручи у литар кључале воде, одмах склони са шпорета, поклопи и остави да одстоји два сата. Потом се проциједи и пије у току дана по 2 дл, док се све не потроши.

Употреба:

У сваку другу шољу чаја, ако нисте алергични, сипајте равну кашичицу поленовог праха.

Овај чај треба пити 10 дана, па направити паузу од пет дана. У том периоду пијте чај од црвеног шипурка, који се справља тако што се једна пуна кашичица попари са 2 дл кључале воде, остави да одстоји пола сата, проциједи и пије три пута на дан.

Послије овога, пијте 10 дана први чај.

Упозоравајући симптоми

Симптоми који могу да указују на то да јетра ипак не ради како треба могу да укључују хроничан умор и осјећај исцрпљености, жуту кожу и беоњаче, бол или нелагодност у стомаку, губитак апетита и мучнину, тамну боју урина, свијетлу столицу, отицање ногу и глежњева, хронични свраб коже, лако стварање модрица, као и проблеме са концентрацијом или промјене расположења.

Уколико имате неки од ових симптома, обавезно се посавјетујте са љекаром, преноси "Курир".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана