Боровница постаје све значајнија воћарска култура у Српској: Плаво злато све популарније

Јана Кезић
Боровница постаје све значајнија воћарска култура у Српској: Плаво злато све популарније

ГРАДИШКА - Посљедњих година боровница постаје све значајнија воћарска култура, посебно у сјеверном дијелу Српске гдје дјелује Пољопривредни кластер “ГЛС”, који је заслужан за популаризацију ове воћне врсте, захваљујући чему расте број површина у производњи као и тражња међу потрошачима.

Плантажна боровница представља перспективну воћну врсту која се традиционално не узгаја на нашим подручјима, за разлику од јабуке, крушке, шљиве и неких других воћних врста. Највећа производња у Српској налази се управо на регији ГЛС (Градишка – Лакташи – Србац), која је и пионир у узгоју боровница.

Менаџер Пољопривредног кластера “ГЛС” Бојан Ћикић каже да ова организација већ трећу годину ради на промоцији и развоју плантажне домаће боровнице. Развој се, како каже, огледа у промотивној кампањи “Бирам боровницу, домаћу и свјежу”, која има двојаку сврху.

- Једно је да подстичемо потрошаче да конзумирају боровницу, која је по свим својим нутритивним вриједностима неопходна за правилну исхрану те да их информишемо да код нас постоје домаћи потрошачи и како да дођу до њих – рекао је Ћикић.

Друга сврха кампање је, додаје, да се помогне малим произвођачима боровнице да буду видљивији и да побољшају продају својих производа. Испричао је да је у пројекат укључено око 10 газдинстава са подручја цјелокупне бањалучке регије те истакао да се активности кластера суфинансирају од стране Министарства пољопривреде Српске, а имају и подршку општине Србац, што им веома значи.

Из газдинства “Боровница Стаменић” из Српца Бојан Стаменић каже да је веома задовољан сарадњом са Пољопривредним кластером “ГЛС” и истиче да је то једна одскочна даска за све који се баве неким видом пољопривредне производње.

- У тим кластерима се улаже много труда у промоцију самих производа, што нас као произвођаче на самом почетку не излаже великим трошковима око промоције за коју су неопходна средства, а осим тога долази и до нових канала купаца самих производа – рекао је Стаменић.

Производња боровница је, прича, веома рентабилна, али се мора радити професионално и приступити озбиљно.

- Посадили смо боровнице прије двије године и сада долази на наплату уложени труд, али и новац. Имамо је засађену на пет дунума, што је око 1.550 грмова - казао је Стаменић и додао да се цијена није мијењала и за килограм је потребно одвојити око 14 КМ.

У односу на претходне године, како каже, свијест код људи о конзумирању боровнице се далеко повећала.

-  Захваљујући “ГЛС” кластеру и промоцији на сајмовима људи су могли да пробају боровницу у свјежем облику -  казао је Стаменић.

Суперхрана

Магистар нутриционизма Ена Тешић каже да би било пожељно да се бобице и бобичасто воће нађу дневно на менију, јер је то суперхрана.

- Оне имају много антиоксиданса и антиинфламаторно дејство против упалних једињења, поред витамина и минерала на које смо већ толико навикли. Шачица једна, да ли кроз ужину уз доручак или дезерт, би била препоручљива – казала је Тешићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана