Биљке умјесто седатива: Опустите се уз помоћ чајева

GS
Foto: Freepik

Усљед интензивног стреса многи људи злоупотребљавају седативе, лијекове које би требало да препоручи и препише искључиво љекар.

Који природни препарати у ситуацијама узнемирености и нервозе могу да опусте и смире као класични седативи у објаснила је за РТС магистар фармације Андријана Цвијетиновић.

Да ли природни препарати могу да помогну код стања узнемирености и нервозе?

У природи можемо да нађемо рјешење готово за све, наглашава Адријана Цвијетиновић.

„У зависности одакле потиче анксиозност или депресија, а често и не знамо узрок, прво ћемо кренути са чајевима, затим имамо таблете и капсуле на природној бази, капи, разне биљне мешавине и слично“, додаје фармацеуткиња.

Који чајеви могу да умире

Камилица и нана могу да умире код блажих стања стреса, страха и несанице. Код тежих стања која нас дестабилишу, можемо потражити помоћ у босиљку, матичњаку, анису, глогу у облику чаја и другим мешавинама.

„Босиљак се сматра природним антидепресивом и он нас уводи брже у стање сна, а чим нас уведе брже у сан, то значи да више нисмо депресивни јер спавамо. Иста прича је и код рузмарина. Због пријатног мириса, а и богат је етеричним уљима, исто повољно утиче јер нас доводи до стања опуштености и ми брже утонемо у сан, а тада смо мање анксиозни и депресивни“, наглашава Цвијетиновић.

Да ли дијете које је узнемирено смије да попије чај?

„Чајеви су најбезбеднија група, могу да их пију и труднице, наравно у одређеној дози. Сви наведени чајеви, па чак и кантарион, су потпуно безбедни“, додаје она.

Додаје да посебну пажњу треба да обрате пацијенти који су на антикоагулантној терапији, а пију чај од кантариона. У овом случају може се догодити да кантарион ступи у интеракцију са њиховом терапијом и да изазове алергијске реакције.

„Код стања блаже депресије главну улогу игра кантарион“, наглашава фармацеуткиња.

Валеријана је добра и за смирење и против депресије 

Валаријана и кантарион најприближније дјеловаће као лијекови прпотив депресије. Валеријана дјелује на централни нервни систем, подиже ниво серотонина (хормона среће) и тако помаже да брже изађемо из депресије, преноси Н1инфо.

Ароматерапија и етерична уља

Људи који не воле да пију чајеве помоћ могу да потраже у ароматерапији. Ова терапија се углавном изводи увече пред спавање, што олакшава употребу јер смо код куће. Лаванду можемо је користити за масирање чеоног дијела, сљепоочница и вратног дијела.

„Три до четири минута масаже и већ ћете се осетити пријатно“, наводи Цвијетиновићева. „Уље лаванде се може растворити или се може користити спреј од лаванде којим се може попрскати простор. Блага мирисна нота ће нас опустити и брже ћемо заспати.“

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана