Ако ово поврће држите поред лука, брже ће иструлити

GS
Foto: Facebook

Да бисте избјегли труљење лука, важно је знати како га правилно складиштити. Постоји неколико једноставних трикова који вам могу помоћи да лук остане дуже свјеж, а један од најважнијих савјета је да га никако не чувате уз друге намирнице.

Иако су савршени партнери у јелима, лук и кромпир не би требало стављати на исто место у фиоци, јер кромпир подстиче труљење лука – и обрнуто. Ако су кромпири зрели, испуштају пуно влаге, што погодује развоју буђи и бактерија, а тиме и труљењу лука.

Поред кромпира, многе намирнице садрже гас етилен. То је заправо хормон који убрзава зрење, па ће се воће и поврће брже покварити ако их држите заједно. Зато, на примјер, не бисмо требали чувати јабуке поред кромпира.

Ево још начина како можете продужити трајање лука:

Чувајте лука на сувом и хладном мјесту


Простор треба бити добро прозрачен – мрежасте врећице или плетене корпе омогућавају циркулацију ваздуха и спријечавају накупљање влаге.

Избјегавајте пластичне врећице

Пластика задржава влагу и спријечава циркулацију ваздуха, што може довести до буђи или омекшавања лука. Умјесто тога, користите папирне врећице, мрежасте врећице или плетене корпе које омогућавају луку да "дише".
Не чувајте лук у фрижидеру


Цијели, неољуштени лук не треба чувати у фрижидеру, јер хладно и влажно окружење може узроковати омекшавање и кварење. Међутим, исечен или ољуштен лук може се чувати у херметички затвореној посуди у фрижидеру до недељу дана.

Замрзните вишак лука

Ако имате вишак лука који нећете одмах користити, можете га исјецкати и замрзнути. Иако текстура може бити промењена након одмрзавања, такав лук ће бити савршен за кување.

Провjерите и како складиштити тиквице да трају што дуже, преноси Најжена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана