10 разлога зашто једете иако нисте гладни

ГС
Foto: ГС

Постоји разлог због ког једете превелику количину хране, иако не осјећате глад.

Вријеме је да направите неколико промјена, а ово су разлози због којих је могуће да уносите више хране него што је потребно:

1. Прескачете доручак

Можда вам се то чини као добар начин да смањите број калорија, али када коначно дође вријеме за ручак, вјероватно ћете бити у искушењу да поједете све што вам се нађе под руком. За припрему омлета потребно је 5 минута. Осим што је здрав, држаће вас ситима и тако спријечити преједање приликом следећег оброка.

2. Једете испред екрана

Серија или интернет вам одвлаче пажњу па нисте фокусиране на свој оброк, што значи да нећете имати прави осјећај о томе јесте ли сити и колико сте појели. Решење: једите за столом, а притом угасите и телевизор и лаптоп. Мејлови и серија ће вас чекати и када завршите с оброком.

3. Не контролишете порције

Будите свјесни тога колико вам је хране потребно. Пола пице је понекад једноставно превише да бисте све појели сами.

4. Мешате глад и жеђ

Мноштво људи не разликује добро ова два осјећаја. Ако сте недавно јели, а и даље се не осјећате сито, попијте чашу воде и причекајте пола сата. Затим поново размислите јесте ли заиста гладни.

5. Парирате партнеру

Није новост да се бројне дјевојке угоје у вези, а посебно је тешко да се држе здравих навика у исхрани ако имате дечка који под одговарајућим ручком подразумијева цијело пиле. Дјелује ли вам логично да тјестенину коју сте припремиле подијелите на два једнака дијела и поједете исту количину хране као он? Не, никако не.

6. Ваши тањири су превелики

Величина тањира стварно може довести до преједања. Када у тањиру има пуно празног простора, порција дјелује мања и због тога имате потребу 'попунити' рупе.

7. Осећате кривицу када себи удовољите

Нормално је да понекад 'умирете' од жеље за омиљеним колачем и нормално је да тој жељи удовољите! Ако мислите да ће вам осјећај кривице због овог излета помоћи да задржите килажу, варате се. Истраживања су показала да људи који себи опросте ове слатке гријехе једу мање слаткиша од оних који 'падају у депресију' након дезерта.

8. Немате међуоброке

Неки људи мисле да су све грицкалице лоше. Важно је да схватите како вам грицкање између два оброка може помоћи у здравим циљевима, али само ако му приступите на прави начин. Грицкајте, наравно, воће, а не чипс.

9. Претерујете после тренинга

Мислите да је у реду да се почасте будући да сте били тако вредни? Здрав оброк, без масти и с мало калорија - то је права допуна вашој фитнес рутини, а не пљескавица.

10. Једете када сте нервозни

Ако имате тенденцију да се тешите храном, нисте једини. Кутија кекса може деловати као добра идеја када сте под стресом или тужни, али тиме само чините неправду свом телу. Следећи пут када пожелите колач, запитајте се: "Јесам ли гладна?" Само то. Ове три речи могу вас спасити од следећег преједања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана