Знакови који указују да радите с психопатом

index.hr
Знакови који указују да радите с психопатом

Као што вам је, вjероватно, познато, психопата је много више него што можда да замислите, а вjечину је тешко уочити из првих неколико сусрета. Ипак, сви они дијеле неке заједничке облике понашања, тврди Лилијан Глас, која је годинама сарађивала са FBI-јем помажући им у откривању лажљиваца и знакова који упућују на превару.

Недавно је написала књигу, "Говор тијела лажљиваца", а "Бизнис инсајдер" је издвојио дио о начинима на које ћете препознати колегу, сарадника или шефа психопату.

Стално у говору користе прошло вријеме

Истраживачи су открили да психопате чешће користе прошло вријеме од садашњег, што је јасан показатељ тога да нису присутни у садашњости, тврди Гласова.

Изјаве им често имају и узрок и посљедицу

С обзиром на то да психопате сматрају да је све на свијету, укључујући и друге људе, нешто што припада њима, истраживачи на Универзитету у Британској Колумбији открили су да чешће од обичних људи употребљавају фразе "зато што" и "тако да". Тако рационализују своје поступке сопственом логиком.

Често причају о својим потребама

Будући да их ријетко занима неко други, много причају о својим основним потребама, као што су храна, пребивалиште, одјећа. А кад причају о тим стварима најчешће употребљавају двоструко више ријечи него иначе или саговорника затрпавају количином информација.

Не преузимају одговорност или кривицу

Психопате најчешће мисле да су они жртве, што долази од тога да имају осјећај да они имају право на све и у свему. "Психопате ће о себи причати хвалоспјеве и окривити друге и не преузимати одговорност за своја дијела", пише Гласова.

Често су противурјечни

Контрадикција се може догодити чак у једној истој реченици. "Психопата ће лагати или избјегавати информацију кад их питате нешто, али могли би вам рећи истину ако мало преформулшете питање. Истраживачи су открили да то има везе са посебним начином на који је њихов мозак умрежен", тврди Гласова.

Врло им је тешко да заплачу

Када психопате плачу, често ће брисати сузе испод једног па испод другог ока, у правилним размацима. Гласова пише: "Кад људи искрено плачу, плачу одједном из оба ока. И зато ће их брисати паралелно".

Говор тијела им није у складу са оним што говоре

Гласова тврди да ће психопате често говорити једно, док ће њихов говор тијела указивати на супротно. На примјер, док изговара ријеч "не", психопата ће потврдно климати главом или обрнуто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана