Тајни преговори о укидању ријалитија?

Блиц
Тајни преговори о укидању ријалитија?

Београд - Челници три националне телевизије - „Пинк", „Прва" и „Хепи" - преговарали су недавно о укидању ријалити ТВ програма типа „Фарма", „Парови" и „Велики брат", сазнаје „Блиц".

За укидање ријалитија на тајном састанку одржаном у канцеларији Жељка Митровића, власника „Пинка", били су Митровић и Мања Грчић, директор операција „Антена групе", власника „Прве" и Б92, за Србију и Црну Гору. Против је био само Предраг Ранковић Пецони, власник „Хепија".  

Послије дугих преговора и убијеђивања, Пецони није попустио и поручио је: „Видимо се у септембру 2016", до када планира да емитује „Парове". И пошто „Пинк" и „Антена" немају намјеру да сами укину ријалитије и часте Пецонија ТВ рејтинзима, три ТВ магната су се растала без договора.

Зашто уопште „Пинк" и „Антена" хоће да укину веома гледане ријалити програме?
Одговор лежи у економији медија и стању на тржишту.  

Трошкови продукције ријалитија нису мали, а оглашивачи избјегавају ове програме јер су, иако гледани, огрезли у голотињи, свађама, па и отвореном насиљу.  

Да ли бисте ви ваш производ рекламирали између Кристијанових псовки, Станијине задњице и Екремових пијаних прича?

С друге стране, оглашивачи траже тзв. безбједан садржај, односно пристојан програм без простаклука уз који је безбједно пласирати промотивну видео-поруку. 

Занимљив је то парадокс: управо тржиште, толико презрено што утиче на хиперпродукцију ријалитија „јер народ то тражи", сада утиче на ТВ станице да скину ногу са ријалити гаса и окрену се производњи нормалног програма!

Укратко, „Пинку" и „Антени" ће с одласком ријалитија на заслужен одмор профити заправо, скочити! Поготово сврбе дланови Жељка Митровића.

Власник „Пинка" полаже наде у неколико нових, безбједних ТВ шоуа које је представио на фестивалу у Кану, а за које сада нема простора у програму јер је „Фарма" свеприсутна, а не жели да је укине и препусти гледаност Пецонијевим „Паровима".

А зашто онда „Хепи" телевизија неће ни да чује за укидање „Парова"?


За разлику од „Пинка" и „Антене", „Хепи" телевизија још нема ту продукцијску моћ за креирање захтевнијих шоу-емисија са безбедним садржајем. Зато су Пецонију „Парови" одлично оружје да се по рејтингу вине у врх, на шта у време ријалити затишја не би могао ни да помисли. С друге стране, Пецони има још једну корист јер у „Паровима" рекламира низ производа других фирми у његовом власништву. 

Марић: Не укидајте сиротињску забаву!
Миломир Марић, главни уредник „Хепи" телевизије, каже да не зна ништа о састанку у канцеларији Жељка Митровића на којем се расправљало о престанку емитовања свих ријалитија.
- Ма какав састанак, није га ни било. Неће ваљда и сиротињску забаву да нам узму?! То им нећемо дати! Док народ буде заинтересован да гледа, ми ћемо правити такав програм. „Парове" ћемо емитовати још дуго, сигуран сам - каже Марић за „Блиц".

Колико кошта ријалити 

Велики брат

  • лиценцни ријалити шоу, па се осим хонорара учесницима, главне награде, куће, хране, струје, воде... и свега осталог, плаћа и лиценца
  • она се не плаћа по сезони, већ најчешће за 10 година унапред
  • продукцијска кућа „Emotion" највише новца издваја на радну снагу - плаћа сниматеље, монтажере, видео-миксере, тонце... (дневница је око 50 евра, а дневно имају девет сниматеља и шест монтажера)
  • кућа „Великог брата" је њихова, али се намjештај мијења од сезоне до сезоне. Дио опреме добију на компензацију, а дио плаћају, али не више од 10.000 евра по сезони
  • главна награда ове сезоне износи 100.000 евра
  • у кући је 15 такмичара и сви имају хонораре који не прелазе 1.000 евра мјесечно

Парови

  • производ власника „Хепија" Предрага Ранковића за који се лиценца не плаћа
  • „Кућа" у којој се снимају је заправо студио „Хепија"
  • изграђен је 2009, када се емитовала прва сезона, и још тада је отплаћен
  • сви камермани, монтажери, водитељи... су на платном списку "Хепија" и не плаћају се додатно. Дневно око 80 људи ради на реализацији програма, а плате се крећу од 300 до 1.000 евра
  • намнештај у кући се не мјнења већ годинама, а исплаћен је, такође, још прве сезоне
  • учесници у највећем броју улазе без надокнаде. Неки, пак, уђу за суму која не прелази 500 евра недјељно
  • награда ове сезоне је 100.000 евра.

Фарма

  • „Пинков" производ, али је Жељко Митровић лиценцу продао у неколико земаља и тако додатно зарадио
  • имање на којем је кућа саграђена је изнајмљено, такође на одређени број година
  • сниматељи, монтажери и остали запослени су радници „Пинка" са платом од 60.000 динара навише
  • хонорари учесника се разликују. Највећи број њих уђе бесплатно, а неки за хонорар. Станија се, на пример, хвалила да има хонорар 2.000 евра мјесечно, док остали ћуте
  • главна награда је 50.000 евра

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана