Шушкања око намјештања на Беосонгу

Vesti-online
Шушкања око намјештања на Беосонгу

Побједа Мирне Радуловић, Невене Божовић и Саре Јовановић окупљене у групи "Моје три" с пјесмом "Љубав је свуда" с којом ће представљати Србију на Евросонгу изазвао је незапамћен скандал на естради. Нико не оспорава таленат и атрактивност дјевојака из шоу-програма "Први глас Србије" које су вјешто глумиле изненађеност побједом, посебно што се РТС "покрио" резултатима гласања и одговорност пребацио на публику.

Међутим, и више од намјештања пјевачима и музичким стручњацима сметају пјесме и сви су сагласни да је српска поп музика на ивици пропасти. Да нешто дебело не ваља на Беосонгу било је јасно данима прије фестивала када су поједини пјевачи јавно упозоравали на намјештање фестивала.  

Ситуацију је додатно забиберила Марија Шерифовић која је наступила у ревијалном дијелу програма с пјесмом "Молитва" с којом је побејдила у Финској и натписом на мајици "Музика изнад корупције!"

 Како се прича у РТС-у Александар Тијанић, генерални директор Јавног сервиса, умало није добио инфаркт кад је ово видио, али како је програм ишао уживо није било начина да заустави Марију што је она добро знала.

  - У овој земљи музика је болесна. Зар је могућа да ја не уђем у финале са онаквом песмом, а прошле су оне девојке Скај Виклера за које нико никад раније није чуо? Све је ово брука и срамота. Белгијски аутор Марк Паелник, који је компоновао моју песму, допутовао је у Београд, али у РТС-у нису нашли за сходно ни један ручак да му плате, већ је добио сендвич. Човек се смејао и рекао да је ово најобичнији циркус. Од суботе увече зову ме колеге, политичари, пријатељи и не могу да верују шта се десило - каже огорчена Маја Николић. Подршку је одмах добила од Мире Шкорић.

- Скандал! Десило се оно што смо сви знали - побједиле су Моје три. Уз дужно поштовање дјевојкама које одлично пјевају и нису криве за овај циркус, али ово није ни Беосонг, ни Беовизија већ Брљовизија - бедан фестивал. Скандалозно је да се Маја Николић није ушла у финале. Њој се може свашта прикачити, али јој треба скинути капу за сјајно певање и опстанак у овом змијарнику. Ја сам молила бога да победи Душан Свилар јер је једино његова песма на нешто личила. Комплетан стручни штаб Беосонга треба сместа да промени занимање! - рекла је Шкорићка.

Разочаран је и композитор Војкан Борисављевић, иако се његова пјесма "За тебе живим" у извођењу Крстине Савић нашла међу 15 финалиста.
- Све је било баш како смо предвидели пре више од месец дана. Моја песма "Пријатељи" у извођењу четири млада Грандова певача није ни ушла у 15, а сада када сам чуо све песме још више сам разочаран. Сара, Мирна и Невена јесу добре певачице, али сам очекивао да ће имати бољу или бар атрактивнију песму. Свилар је био добар, много бољи од песме коју је певао. Цео фестивал је био тужан у сваком смислу. Сложио сам се са многим пријатељима да жири као да је бирао песме за сахрану - каже Борисављевић.

ДУШАН СВИЛАР: Нисам разочаран

- Нисам разочаран што нисам победио јер сматрам да је и друго место добро и велики успех. Задовољан сам песмом и наступом, а за мене је најважније да се нумера "Спас" допала људима, а видим да јесте. Ово је за мене велики успех. Што се тиче Невене, Саре и Мирне од срца им честитам и мислим да су заслужено победиле и желим им пуно успеха у Шведској - рекао је Свилар.


ВЛАДИМИР ГРАЈИЋ ГРАЈА: Не гледам свињарију

Ни композитор Владимир Грајић, коаутор "Молитве", о Беосонгу нема лијепих ријечи.
- Нисам ни хтео да гледам ту свињарију, из бунта! Али, пажљиво сам преслушио свих 15 песама и остао сам у шоку. Бар 10 песама које нису ушле у првих 15 далеко су боље од оних које је публика могла да чује, а то је заслуга селекционе комисије! Много ми је жао што у финале нису ушле две Маје - Николић и Оџаклијевска, што није прошао Неша Галија. Маја Николић је апсолутно у праву - она јесте ексцесна, али је врло искрена, отворена, не трпи неправду - каже Грајић.

МАЈА ОЏАКЛИЈЕВСКА: Пристали смо на улоге

- Сви знамо шта је и како требало да буде, тако да нисам ни разочарана, ни изненађена. Неправде је много, али сви смо свесно ушли у ту причу, пристајући на улоге које су нам додељене! Има обиље нелогичности, сумњи да су гласови преусмеравани, али људи са РТС-а су желели одређену поставку првих пет и то нема везе са гласовима публике! Не вреди да јадикујемо сада кад је све готово, већ да подржимо девојке које иду у Шведску - закључује Маја Оџаклијевска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана