Маја Николић и Милош Бојанић ослобођени оптужби да су вријеђали Јевреје

Агенције
Маја Николић и Милош Бојанић ослобођени оптужби да су вријеђали Јевреје

Београд - Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио пјеваче Мају Николић и Милоша Бојанића оптужби за изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости, пошто је утврдио да су у ријалити програму "Двор", емитованом на телевизији "Пинк", износили личне ставове и да није у питању анимозитет према јеврејском народу.

Том пресудом потврђена је ослобађајућа првостепена пресуда коју им је прошле године изрекао Виши суд у Београду, објављено је на сајту Апелационог суда.

Расправа због које су Николићева и Бојанић завршили на суду догодила се 26. фебруара 2011. када је пјевачица рекла да не воли Јевреје, а Бојанић подржао њене речи уз образложење да су нас "они бомбардовали уранијумом и послали рак и друга чуда"... "Јевреји, него ко!"

 У образложењу пресуде Апелационог суда се, између осталог, наводи да и према оцјени тог суда у конкретном случају није доказано постојање умишљаја окривљених да изговарањем инкриминисаних ријечи изазову националну мржњу и нетрпељивост.

Суд је, како се наводи, утврдио да се ради о одговору и реакцији на лични сукоб и изношење личног става везаног за одређену тему, односно догађај (бомбардовање Србије), и то у ријалити програму, па се не ради о исказивању анимозитета према једној нацији и вјери.

"С тим у вези, а имајући у виду све околности конкретног случаја, према оцјени Апелационог суда, правилно је првостепени суд нашао да није доказано да су окривљени критичном приликом изазвали националну мржњу и нетрпељивост, односно да су дјелатности окривљених учињене у односу на националну припадност", навео је Апелациони суд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана