Како се пије широм свијета?

Aгенције
Како се пије широм свијета?

У древна времена алкохол је готово искључиво служио као "карта" за религиозне ритуале. Ипак, хедонистичко друштво ког смо дио, сада је промијенило његову улогу.

Готово свака земља на свијету има специфичне навике у испијању алкохола. Док неке сасвим избацују алкохол (Саудијска Арабија), друге га укључују у све аспекте живљења (Аустралија).

Представљамо вам десет земаља свијета у којима се количински попије највише алкохола:

10. Француска (Вино)

Када Французи пију, то је увијек вино и то за вријеме оброка. Вино прати њихове дуге ручкове и вечере, испресјецане цигаретама и разговором, што је можда разлог због ког задржавају витку фигуру.

9. Италија (Вино)

Као и код Француза, вино и храна важан су дио италијанске културе. Вино је дио њиховог наслијеђа и сматра се обичним пићем, па овдје нећете наћи људе који "мућкају" и "њушкају" своје чаше, као што је то случај у остатку Европе и свијета. Такође, увијек пију локална вина, уколико не уживају у неком посебном аперитиву.

8. Чешка (Пиво)

Чешка је много уложила у своју пивопијску традицију. Овдје се пију лагери и пилснери, а недавна ограничења продаје жестоких алкохолних пића, везана је за повећан број случајева тровањем алкохолом, што је само додатно повећало продају пива.

Нимало случајно, локална пива одлично се слажу са традиционалним чешким специјалитетима.

7. Аустралија (Пиво и вино)

Када је Аустралија на самом почетку била континент затвореника, рум је био главна валута, кажу легенде.

У складу с тим, опијање је било уобичајено, а данас је претворено у главну друштвену активност. У Аустралији је знак лошег укуса уколико пијете сами, што значи да у друштву и дању и ноћу можете уживати у омиљеном пићу.

6. Данска (Све)

У Данској сва пића имају своје мјесто. Међу њима нема фаворита. Ниске цијене и опуштен однос према опијању чине винарије, коктел барове и пабове препуне од "јутра до сутра".

5. Њемачка (Пиво)

У Њемачкој пиво и вода коштају готово исто. Пјшенична пива овдје су специјалитет, а она су и повод због ког многи одлазе на Октоберфест.

4. Русија (Вотка)

Вотка је Русима "у крви". Лоша страна ове навике су проблеми које изазива алкохолизам. Тако у овој земљи један од пет мушкараца умре од здравствених компликација изазваних алкохолизмом.

3. Енглеска (Пиво)

Енглези су чувени по традицији испијања алкохола, а чувени пабови само су допринијели тој репутацији. Зато и не чуди што су алкохолизам и цироза јетре у порасту.

2. Финска (Вотка)

Као и Руси, Финци се са суровим зимама суочавају тако што пију много вотке. Овдје је зими готово стално мрачно, због чега пију и више него Руси.

1. Ирска (Пиво)

 

Ирци су заузели неславно прво мјесто. У ирској култури опијање је сасвим прихваћено као традиција. На крају крајева, овдје је измишљен Дан свјетог Патрика и ирска кафа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана