Зоран Продановић Прља, фронтмен бенда “Лет 3”, за “Глас Српске”: Наша сцена једнолична и предвидљива

Данко Кузмановић
Зоран Продановић Прља, фронтмен бенда “Лет 3”, за “Глас Српске”: Наша сцена једнолична и предвидљива

Рок трајања неке пјесме је сведен на дословно једно слушање, већина нема стрпљења да одслуша једну пјесму, а камоли да јој да другу прилику. Али мишљења смо да је то само фаза која ће проћи и неком катарзом уродити тако да ће се изнова више пажње поклањати садржају, а не амбалажи.

 

 

Казао је ово у разговору за “Глас Српске” Зоран Продановић, познатији као Прља, фронтмен легендарног састава “Лет 3”. Бенд ће наступити на “Нектар ОК фесту” који ће бити одржан од 12. до 14. јула на Тјентишту.

ГЛАС: Како бисте описали тренутно стање на регионалној алтернативној сцени?

ПРОДАНОВИЋ: Сцена је поприлично учмала, једнолична и предвидљива. Евидентан је недостатак маште, али Богу хвала увијек има изузетака, а они су осуђени на ентузијазам и импровизацију. Али тако је увијек било и биће.

Сцена је подоста умјетна и подложна прецртавању неких модела без употребе маште. Иако, може се рећи да изумире, напросто и глобално стање је такво. Све је брзо и нестрпљиво.

ГЛАС: Шта један бенд треба да уради да премости јаз између бине и публике?

ПРОДАНОВИЋ: Најбитније је да се извођач постави у позицију публике и пружи публици оно што би и он желио да му се испоручи с бине.

ГЛАС: Како сте реаговали на вијест о смрти Шабана Шаулића, с обзиром на вашу познату обраду?

ПРОДАНОВИЋ: Наравно да нас је погодила вијест о Шабановој смрти, поготово што је та смрт узрокована великом несрећом. Та обрада је настала током рада на нашем албуму који се зове “Бомбардирање Србије и Чачка” и који се заснивао на том концепту да на њему употријебимо што више неких момената који су кључни и препознатљиви за неку ту духовну територију бивше заједнице народа и народности. У тој потрази смо набасали и на ту велику Шабанову пјесму која нам се јако допала и изазвала да је обрадимо на наш начин. Шабана нисмо никад нажалост стигли лично упознати и не знамо да ли је чуо нашу обраду и какав је био његов коментар на њу, али сјећамо се да је у једној рецензији албума један критичар написао да ће Шабан поново пустити косу кад је чује. Ми ћемо га првенствено памтити по тој пјесми јер, искрено, не знамо много о његовом лику и дјелу, али је неоспорно да је био више од пјевача. Био је културолошки феномен и икона једног стила и времена.

ГЛАС: Шта Вас више забавља, наступи или стварање нових пјесама?

ПРОДАНОВИЋ: Једнако уживамо и у наступима и у стварању нових пјесама. Наступи нам пружају прилику да се с нашом публиком сусрећемо очи у очи, напунимо њиховом енергијом и узвратимо им истом мјером. С друге стране креирање нових материјала, истраживање, скицирање и реализација нових пјесама су нешто чему приступамо с пуно енергије и воље.

ГЛАС: Како Вам се допада идеја и амбијент у коме се одвија “ОК фест”, и шта публика може да очекује? Шта је за Вас “ОК фест” с обзиром на то да ово није први пут да наступате?

ПРОДАНОВИЋ: “ОК фест” је догађај који зрачи одличном енергијом. Амбијент је предиван, у зраку се осјећа дух слободе и радости. С весељем се ове године враћамо на њега. Позивамо све да нам се придруже у уживању и дају подршку фестивалу и свим извођачима као и организацијском тиму.

Ми ћемо, с наше стране, учинити све да публици приуштимо врхунски наступ врхунског бенда у сјајном амбијенту и атмосфери.

Поносни на публику

 

ГЛАС: На шта сте најпоноснији у досадашњим годинама бенда?

ПРОДАНОВИЋ: Најпоноснији смо на нашу публику која је кроз све ове године уз нас, а можемо се похвалити да немамо проблем с “одумирањем” наше публике. Старији остају уз нас, а млади им се прикључују. То нам је највеће признање за наш труд и ангажман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана