Знате ли која су права имена Ане Бекуте, Алена Исламовића, Даде Топића и других?

Стил
Знате ли која су права имена Ане Бекуте, Алена Исламовића, Даде Топића и других?

Бројне познате личности са простора бивше Југославије су се прославиле под псеудонимом, али изненадиће вас која имена им стоје у документима.

Неке познате личности изградиле су велике каријере, али мало ко од њих је стекао популарност под правим именом! Док су неки користили надимке, појединци су потпуно изабрали нова.

Беби Дол

Право име јој је било Драгана Шарић, међутим, прије неколико година је одлучила поново да га промијени, јер је жељела да почне нови живот од нуле.

– Једноставно сам одлучила да се више не зовем Драгана Шарић јер ми је то досадило, али и због тога што желим да започнем нови живот. Променила сам име у Дана Тодоровић. Дана је моје црквено име, а Тодоровић сам узела од супруга. Много ми се свиђа како ми стоји и вољела бих да ме људи убудуће зову тако – рекла је тада Беби која је једном приликом открила и како је добила своје сада препознатљиво умјетничко име.

А чувено умјетничко име јој је смислио југословенски музичар Срђан Шапер.

– Једне ноћи када је требало осмислити омот за мој сингл, дошло је то Беби име и Дол презиме. Мислила сам да тако могу да сачувам приватност. Име је смислио, ево рећи ћу иако можда он не би волио да се помиње у том контексту, Срђан Шапер. Као што сам ја смислила пуно ствари за њега, тако је и он ријешио овај проблем. Он је био „кум“ – открила је Дана Тодоровић.

Дорис Драговић

Мало је познато да је „Дорис“ надимак њеног пуног имена Доротеа, а да се Драговић не презива већ тридесет година, колико је у браку са бившим ватерполистом Мариом Будимиром. Доротеа и Марио Будимир у браку су добили и сина Борну.

Дадо Топић

И међу највећим обожаваоцима има оних који не знају које је право име ове регионалне музичке звезде.

Дадо се, заправо, зове Адолф, а пјевач је своје временом објаснио због чега је добио баш то име.

Причa о мом имену заправо је крајње једноставна. Најбољи пријатељ мог оца, којег и ја памтим као једног од најбољих и најквалитетнијих људи које сам упознао у животу, био је Жидов по имену Адолф. По занимању је био зубар, а мој му је отац, којег је Адолф у животу својим добрим дјелима јако задужио, давно прије мог рођења обећао да ће, ако добије сина, назвати дијете његовим именом – наставио је он причу.

Адолф ми је, дакле, био и мој крсни кум. Иако су била тешка послијератна времена, мој тата је био тврдоглав. У обзир није долазило, премда су га многи наговарали, да ми надене неко друго, ‘питомије’ име. Тата је рекао: ‘Биће Адолф’, па сам тако и постао Адолф – закључио је Топић и додао да је због свог имена често имао непријатности у животу.

Лепа Брена

Лепа Брена данас је једна од највећих балканских звезда, а њено право име је Фахрета Јахић.

- Фахрета је име турског поријекла и значи награда или похвала. То сам случајно сазнала од једног Турчина, долазио је у Брчко и продавао неке стварчице, још прије док је могло тако да се продаје. Мислим да то име мени сасвим одговара и оцртава моју праву личност - причала је своје временом.

Пјевачица је надимак Брена добила од тренера кошарке, а онда је водитељ Милован Илић Минимакс, када се прославила, додао "Лепа" и тако је данас сви знамо.

Силвана Арменулић

Покојна Силвана Арменулић ушла је у легенду под тим именом, а заправо се звала Зилха Барјактаревић.

Beki Bekić

Na sceni se pojavio tokom osamdesetih godina, a njegovo pravo ime - Behljulj Behljulji je malo ko mogao pravilno da izgovori.

– Dragan Aleksandrić i ja samo sedeli i pošto sam se ja sa singl pločom prvom pojavio sa mojim imenom Behljulj, tad sam ukapirao da ljudi ne mogu da izgovore moje ime, vrlo teško. Kod nas je interesantno ime, jer ljulj znači cvet, a beh znači behar. Od malena su me zvali Beki, mama i u školi su me zvali tako i Dragan je mislio da bude samo Beki, a ja sam hteo da dodamo i prezime, jer su se u to vreme pojavljivali samo nadimci.

– Stalno sam dolazio kod njega kući, njegova žena Slavica me je obožavala i vraćala se sa pijace jedan dan i vidi mene i kaže: „Jao, moj Bekić stigao”, i ja pitam Dragana: „Je l’ si čuo šta je rekla”, kaže on: „Ne, ne, šta?” i ona je ponovila, i ja kažem: „Dragane, neka tako bude prezime.” To je bilo 1984, 1985. godine, stvarali smo firmu, nisam promenio identitet time što sam promenio ime, ostao sam isti, kao mnogi pevači koji su menjali imena. Beograd me je prihvatio dobro, muzika uvek pobeđuje – otkrio je Beki u jednoj emisiji

Ален Исламовић

Његово право име је Алија, што је и сам једном приликом потврдио.

- Тачно је. Нема ништа чудно у томе, многе свјетске звијезде одаберу друго име којим се представљају у јавности, најчешће неко које звучи примамљивије. Тако је било и у мом случају, рекао је Ален једном приликом.

Ана Бекута

Пјевачица Ана Бекута на естради се појавила као Нада Полић. Међутим, како су у то вријеме актуелне биле четири Наде: Топчагић, Обрић, Мамула и Кнежевић, она је одлучила да узме друго име.

С обзиром на то да је крштеним именом више нико није ни звао, Ана је име и презиме промијенила и законски, те јој у документима стоји – Ана Бекута.

Дара Бубамара

Готово свима је данас познато да је право име пјевачице Даре Бубамаре заправо Радојка Аџић. С обзиром на то да јој то није било довољно звучно за естраду, она се прославила под умјетничким именом.

Дино Мерлин

Дино Мерлин једна је од највећих звијезда на нашим просторима, а ово му је само умјетничко име. Пјевач је рођен 12. септембра 1962. године у Сарајеву у Босни и Херцеговини као Един Дервишхалидовић.

Надимак је добио по групи коју је основао у Сарајеву 1983. године, мада је каријеру почео раније, крајем седамдесетих.

Дино Дворник

Легендарни музичар Дино Дворник остаће упамћен по бројним хитовима, а његово право име јесте Миљенко Дворник. Ипак, кажу да га скоро нико није звао тако, већ управо именом под којим се прославио.

Лепа Лукић

Лепа Лукић рођена је као Лепава Мушовић. Умјетничко име добила је тако што је скратила своје пуно име, а презиме је „позајмила“ од једног од својих бивших мужева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана