Завршен „Балкан фест“, три побједника иду на „Славјански базар“

Б.П.
Завршен „Балкан фест“, три побједника иду на „Славјански базар“

БАЊАЛУКА - На управо одржаном међународном фестивала музике „Балкан фест“, који је истовремено изборно такмичење за право наступа на „Славјанском базару“ у Витебску у Бјелорусији, троје умјетника обезбиједило је наступ на једном од најважнијих умјетничких такмичења у свијету.

Гранд при фестивала освојили су по категоријама: Кристина Млинар из БиХ (одрасли), Сара Миливојевић из Брчког (тинејџери) и Лара Царић из Загреба (дјечији узраст). Наступило је укупно 19 такмичара, а право учешћа на финалној вечери остварили су кроз селекционо такмичење које је оцјењивао међународни жири из 15 земаља. У складу с критеријумима Кристина Млинар ће заступати БиХ у конкуренцији одраслих, а Хрватску и Словенију Паола Рокић и Пиа Краљ у категорији дјеце.

- Пресрећна сам због ове побједе у мојој Бањалуци, а и због тога што ће ми се остварити жеља да поново наступим на „Славјанском базару“, за који ме вежу најљепше успомене. Надам се да ћу сад, у конкуренцији одраслих, оправдати повјерење које ми је омогућено побједом на „Балкан фесту“ - изјавила је Кристина Млинар. Кристина, иначе, завршава мастер студиј виолине у Италији на музичком конзерваторијуму „Ђузепе Тартини“ у Трсту. Сара Миливојевић из Брчког, побједница у категорији тинејџера, је већ познато име у свијету младих пјевача. Прије двије године освојила је треће мјесто за интерпретацију на међународном фестивалу „Златне искре“ у Бугарској. Лара Царић из Загреба, побједник у категорији дјеце, је прошле године била учесник „Славјанског базара“ као једини хрватски представник. Стручни жири чинили су угледни музички педагози, композитори и музички уредници: Аница Зрилић, Мирна Савић Бањац, Павле Плахутник, Милан Смиљанић и Драгољуб Сладојевић Организатор „Балкан феста“ је „Сло(а)венски културни центар“ из Бањалуке..

- Радује ме што фестивал расте и постепено добија повјерење града које смо већ раније стекли у међународним релацијама. Ове године је пјевачки био на још већем нивоу, поготово у категорији одраслих - рекао је Никола Деретић, директор „Славенског културног центра“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана