Заварничило због Евровизије

ГС
Заварничило због Евровизије

Нова трвења између Софије и Скопља покренуо је македонски представник на овогодишњој Пјесми Евровизије Васил Гавранлијев, који је постао мета говора мржње у Сјеверној Македонији због бугарског држављанства и видео-спота за такмичарску пјесму.

Македонска радио-телевизија је саопштила да ће формирати комисију која ће размотрити његово учешче на европском музичком такмичењу.

Гавранлијев је изазвао бурне реакције у Сјеверној Македонији видео-спотом за пјесму “Here I stand”, са којом ће учествовати на Евровизији.

У првобитној верзији спота, снимљеној у галерији, види се умјетничко дјело у бојама бугарске заставе. Тај дио је избрисан, а Гавранлијев се извинио рекавши да то није била намјерна провокација.

Гавранлијев је раније у интервјуу потврдио да има и бугарско држављанство на основу поријекла, што је додатно повећало захтјеве дијела јавности да се повуче са такмичења.

Амбасадор Сјеверне Македоније у Софији Владимир Крастевски позван је на састанак у бугарско министарство спољних послова, гдје му је речено да “Бугарска очекује да Сјеверна Македонија брани право сваког грађанина на слободно самоопредјељење”.

“Разлог за овај разговор су честе манифестације говора мржње и дискриминације у Сјеверној Македонији од стране званичника према грађанима земље који изјављују да имају бугарски идентитет или макар симпатије према Бугарској и њеном народу”, саопштило је бугарско министарство.

Додаје се да ће Бугарска наставити да у складу с међународним правом штити права бугарских држављана и оних који декларишу бугарски идентитет било гдје у свијету.

 

Бугарска је у децембру блокирала европске интеграције Сјеверне Македоније због говора мржње и неријешених историјских и језичких спорова.

Европска радио-дифузна унија је раније саопштила да ће се Евровизија ове године одржати у мају у Ротердаму по здравственом протоколу који подразумијева да се сви учесници, пјевачи и новинари редовно тестирају, наводи “Juroaktiv”.

Од учесника се такође захтијева да пет дана прије путовања у Холандију буду у карантину, а током такмичења ће моћи да напуштају хотел само због догађаја организованих у оквиру Евровизије.

“Уз помоћ опсежног тестирања, ношења маски, хигијенских мјера, вентилације и иновативних мјера, створићемо окружење у којем ће запослени, умјетници и новинари моће да раде што безбједније”, изјавио је продуцент такмичења, додајући да је протокол направљен по угледу на спортска такмичења.

О присуству публике тек треба да буде одлучено, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана