Врхунски поклон за љубитеље “Битлса”: Стиже специјално бокс-сет издање албума “Let It Be”

Бранислав Предојевић
Врхунски поклон за љубитеље “Битлса”: Стиже специјално бокс-сет издање албума “Let It Be”

ЛОНДОН - Славни рок састав “Битлс”, најавио је издавање специјалног бокс-сет издања албума “Let It Be”, који ће, судећи по најавама, распаметити обожаваоце славних “ливерпулских буба”.

Сет назван “Special Edition- Let It Be (Super Deluxe)” укључиваће 57 нумера распоређених на пет CD-а и један блу-реј носач звука. Дискови ће укључивати оригинално издање албума “Let It Be”,  нови стерео микс оригиналног албума, два диска сешн снимака за албум “Gt Back”, албум “Gt Back” из 1969. године миксан од стране Глена Џонса, који је одбачен и стављен на полице, те специјално EP издање са четири додатне необјављене нумере и новим миксовима синглова скинутих са плоче “Let It Be”.

Као и претходна реиздања албума чувене британске групе и надолазећи бокс-сет надгледао је Жил Мартин, син продуцента групе Џорџа Мартина, из помоћ Пола Мекартнија.

- Увијек сам мислио да је оригинални филм “Let It Be” био тужан јер се бавио распадом бенда, али нови филм приказује другарство и љубав међу нама четворицом. Тако желим да се сјећам “Битлса”. Такође, приказује дивна времена која смо провели заједно, а у комбинацији са недавно ремастеризованим албумом “Let It Be”, представља снажан подсјетник на ово вријеме - пише Пол Мекартни у књизи укљученој у сет, а која ће укључивати есеје, фотографије и детаљне биљешке са снимања.

Првобитно објављен 8. маја 1970. године “Let It Be” означио је посљедњи студијски албум бенда, објављен мјесец након распада групе, иако је хронолошки снимљен прије претходно објављеног албума “Abbey Road” из 1969. Састављајући “Let It Be” већ дубоко подијељени бенд, допустио је дискографској кући “Еми” да преда снимке контроверзном продуценту Филу Спектору. Славни студијски маг је у материјал додао оркестарске и хорске дијелове, као и звук свог студијског бенда. Његове одлуке биле су поларизирајуће како код чланова групе, тако и код љубитеља састава, а Мекартни је био међу онима који су били разочарани готовим производом.

Више од 30 година касније, Мекартни је предводио издавање албума “Let It Be... naked” из 2003. године, ремикс верзију оригиналног албума, која је скинула Спекторову продукцију, како би открила огољени звук групе из тог периода. Ипак, нова верзија дефинитивно је врхунски поклон за све обожаваоце “буба”, јер доноси комплетан и крајње детаљан увид у стварање једног од најважнијих албума у историји рок музике.

Филм

Најава новог сета поводом 50. годишњице изласка оригиналне плоче, долази у тренутку када фанови са нестрпљењем очекују објављивање “The Beatles: Get Бацк”, тродијелне документарне серије, коју је режирао добитник “Оскара” Питер Џексон. Филм се надовезује на оригинални документарац “Let It Be” , са сатима додатних снимака које дају увид у настанак албума. Такође, Џексоново остварење ће у потпуности да представи култни концерт групе на крову зграде гдје су снимали од 30. јануара 1969. године. Премијера је заказана на стриминг сервису “Дизни плус” у новембру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана