Владимир Радусиновић и Александар Попов Др Поп из “Atheist Rapa ”: Потребне су нам солидарност и саосјећајност

Миланка Митрић
Foto: Теа Јагодић

Морамо бити одговорни према себи и другима. И иначе треба пазити да не угрожавамо друге, што бисмо сада то чинили. Постоје ствари које нисмо стизали да урадимо па то сада можемо. Ово ће проћи, боље да то буде са што мање или још боље без штете.

Испричао је ово у разговору за “Глас Српске” вокал бенда “Atheist Rap ” Александар Попов, звани Др Поп. Разговарали смо с њим и гитаристом састава Владимиром Радусиновићем Радулом о тренутној ситуацији у којој се свијет налази, али и о планираном наступу бенда на “Нектар ОК фесту”, који би требало да буде одржан у јулу на Тјентишту.

- Ужасава ме помисао на то како живе људи који су и без ове ситуације на ивици егзистенције, а таквих има пуно и биће их још више. Сада је све у реду, биће и горе. Живот иде даље, видећемо како и докле. Потребне су корените промене код нас, а и у свету, да би живот био живот, а не преживљавање. Треба нам једнакости, солидарности и саосећајности - рекао је Владимир Радусиновић.

ГЛАС: Како проводите дане изолације?

РАДУСИНОВИЋ: Мирно и достојанствено, у кругу породице, чекам расплет ове ситуације која од почетка личи на свашта. Налазим занимације са породицом, у пословима пролећног сређивања куће, уз повремена бекства од стварности. Проводим време у студију, снимам, миксам, смишљам и занимам се. Имам времена за неке ствари које су годинама, да не кажем деценијама, стајале по страни.

ГЛАС: Припремате ли икакав нови материјал?

ПОПОВ: Радуле сигурно нешто прави, јер он то ради и кад спава. Нешто од тога је сигурно и за наш бенд. Наш последњи сплит албум “ЈБТ ПОП” који смо издали јесенас, на плочи, са бендом из Немачке “Defenders od the Universe” нисмо стигли концертно да промовишемо. Имали смо заказане наступе, али је услед свима познатих несрећних околности то све отпало.

РАДУСИНОВИЋ: Могуће је да се нешто изроди из овог вишка времена за размишљање. Никада нисмо били нека машина када је реч производње нових песама или смишљања акција с циљем анимирања публике.

ГЛАС: Какав наступ планирате за “ОК фест” и каква очекивања имате?

ПОПОВ: Могу само пожелети да све, буде као последњи пут. “ОК фест” и само Тјентиште су закон! Позивамо све да дођу, паметно се и одговорно понашају и биће супер.

РАДУСИНОВИЋ: Спремамо нешто досад невиђено на овим просторима, а и шире, можда евентуално у Јапану. Очекујемо да се, као и до сада, проведемо са другарицама и другарима, амбијент је предиван, организација одлична, добри наступи бендова, вреди бити део тога из више разлога.

ГЛАС: Када се осврнете на неколико деценија каријере иза себе, да ли бисте ишта урадили другачије? И постоји ли неки тренутак на који, из садашњости, можете да гледате као на нешто преломно у вашем раду?

РАДУСИНОВИЋ: Гледање у прошлост ради преиспитивања не води никуда, искуства треба користити за будуће изборе и одлуке. Преломних тренутака је било, у више наврата смо чинили изборе који су били у супротности са неким материјалним и другим добитима, али бих рекао да нисмо ни за чим зажалили.

ГЛАС: Да ли бисте рекли да сте икад удовољавали обожаваоцима? Колико је то добро или лоше?

ПОПОВ: Више смо удовољавали нама самима, а пошто ми сами себе обожавамо, онда то имплицира и остале обожаваоце. Мораш да станеш иза оног што кажеш и радиш, јаван си хтео то или не, дајеш пример, боље да је добар него лош, али никад не смеш пустити да те неко води, ма био то и највећи обожавалац. На срећу, ко има оволико аутоцензуре попут нас никад неће доћи у ситуацију да га неко води.

РАДУСИНОВИЋ: Не бих рекао да смо икада подилазили публици или укусима масе, али је случајно испадало обрнуто. Ми правимо песме да избацимо из себе мисли које артикулишемо на тај начин. Слушају нас људи који цене наш изражај, биле то једноставне или мање једноставне теме и композиције.

ГЛАС: Пратите ли новитете на регионалној и на свјетској сцени? Издваја ли се ту квалитет и да ли бисте могли да издвојите неке извођаче посебно?

РАДУСИНОВИЋ: Слабо. Мање времена имам за праћење медија уопште, укључујући и друштвене мреже. Музику не сматрам само послом па се не оптерећујем тиме да будем у току свих дешавања на музичкој сцени. Када имам времена откривам неке маторе снимке старих и нових фаворита, то ми је занимљивије од већег броја нових бендова. “Bernays Propaganda” и “Машинко” имају нове албуме, то ми је тренутно најсвежије. Загребачки бенд “Курве” је закон и даље, често га слушам.

Промјене

ГЛАС: Какве промјене нас чекају након што све ово прође?

РАДУСИНОВИЋ: Очекују нас губици послова и средстава за живот, пад стандарда, економска криза. А чека нас и криза морала, што би рекао чувени друг Дабовић у филму Радомира Белаћевића “Дечак из Јунковца”.

ПОПОВ: Тектонске, вероватно. Не верујем да сам особа која сад може нешто ново рећи у вези с тим, али ако је раније важило “три пут мери једном сеци”, сад ћемо тридесет пута мерити, после можда и заборавимо сећи. Свако добро свим добронамерним људима!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана