Васил Хаџиманов: Нико не зна да ли се завршава пандемија

Срна
Васил Хаџиманов: Нико не зна да ли се завршава пандемија

БЕОГРАД - “Скоро цело лето ћу свирати, што је фантастично, јер су сви организатори разних фестивала увелико кренули са позивима, а ми музичари желимо да искористимо те понуде, јер нисмо скроз сигурни када је заиста крај пандемије”, специјално за Тањуг каже џез пијаниста Васил Хаџиманов уочи сутрашњег концерта на Летњој сцени клуба БитефАртЦафе на Калемегдану.

Састав “Васил Хаџимаов трио” ће премијерно са новим албумом “Мелодy Рхyмес” наступити сутра увече као јединствени пројекат који окупља три виртуоза, осим Васила, ту су још басиста Мартин Ђаконовски и бубњар Алек Секуловски.

То ће бити повратак Хаџиманова на исту позорницу за веома кратко вријеме, јер је 17. јуна одржао концерт са својим бендом, што му је након пандемије, како сам признаје, био заиста фантастичан осећај.

“Не може се речима описати какав ми је био осећај након тог концерта пре десетак дана. Ипак, десило се то да сам нешто, што радим већ 30 година, изненада морао да престанем да радим. Наравно, то јесте потпуно оправдано зашто сам престао да наступам, а опет нико од музичара и уметника заиста не може такво стање да прихвати и схвати”, искрен је Хаџиманов, један од најтраженијих џез пијаниста и клавијатуриста.

“Био нам је тежак цео тај период, тако да смо сви једва дочекали, и уметници и публика да се коначно поново нађемо на сцени. Било је на крају заиста феноменално на нашем концерту. Осетило се колико недостајемо једни другима свих ових пустих месеци”, описао је Хаџиманов недавни догађај.

На летњој сцени клуба БитефАртЦафе, клавијатуриста и пијаниста ће се сутра наћи у новом поменутом саставу као Трио, који ће премијерно свирати у Београду.

“Ми смо пре десетак година снимили албум “Ел Равал” у издању Скопског џез фестивала, на предлог мог пријатеља Тонија Китановског, гитаристе и композитора. Он је средио да нас тројица за два дана снимимо албум који је заиста сјајно испао”, открио је Васил.

Снимање албума за Васила је био један од специјалних момената, где му није било само професионално пријатно, већ знатно више од тога.

“Ипак, како Мартин живи у Немачкој, Алек у Канади, нисмо се сусретали у том саставу дуги низ година, а онда су се ствари поклопиле 2019. године. Тада смо на исти начин, са истим сниматељем Тонијем у Скопљу, у њиховој Филхармонији, снимили такође за само два дана нови албум “Мелодy Рхyмес”. Овај пројекат је наравно другачији од претходног, једнако је интересантан и опет се десила та магија, хемија, која је стварно необјашњива”, нагласио је пијаниста и додао да му се све то дешава само са том двојицом умјетника.

“У Београду заправо никад нисмо наступали у овој постави, тако да ће нам ово бити премијера. Ето идеалног повода, јер смо чекали тих проклетих годину дана, због пандемије, да се створе услови да би се објавио неки материјал”, подвукао је музичар.

Ово ће бити јединствена прилика да београдска публика чује њихов нови албум, а након тога иду на кратку турнеју по Македонији - 30. јуна ће свирати у оквиру манифестације “Скопско лето” у атрактивном рустичном простору Куршумли Ан, где је музичар давно наступао, као и 1. јула на фестивалу “Јаж Фацторy” у Битољу.

Хаџиманов даље не мирује, јер наступа са својим другим бендом поново у Београду 3. јула на новом фестивалу “Јаж ин тхе Гарден” у Ботаничкој башти, исте вечери када ће свирати Филип Булатовић Квартет и познати састав “Фиш ин Оил”.

По њему, оснивање тог новог џез фестивала је изузетно леп повод, такав фестивал је дефинитивно потребан Београду, у привлачном простору где се промовишу домаћи аутори и музичари, у првој години издања.

Умјетник је доста тражен у овом периоду када су дозвољени концерти, јер само у Београду за кратко вријеме има три концерта, а очекују га и путовање по региону и Србији.

“Како је званично објављено да могу да се одржавају концерти, тако су и сви организатори навалили, и дирекције фестивала, а и публика се ужелела. Није ни чудо, чекало се превише дуго”, јасан је Хаџиманов.

“Заправо, цело лето ћу свирати, осим пар недеља где ћу отићи на одмор, што је фантастично. Нисмо скроз сигурни да је крај пандемије, јер може да се деси да на зиму поново крене неки нови талас. Сада је потребно да искористимо овај моменат када нас зову да наступамо”, сигуран је клавијатуриста, који се нада да је пандемија готова, али не може то да тврди.

“Као што нисам могао ништа да кажем сигурно од почетка ове агоније, тако ни сада нико заправо и не може да каже шта ће бити, цела ситуација је врло непредвидљива, у питању је озбиљна болест”, подсјетио је уметник.

Занимљво је код овог музичара што често наступа са више састава паралелно, било да су у питању квартети, дуо или трио колективи.

Тако је он фронтмен матичног пројекта Васил Хаџиманов бенд, али је и део више различитих трија, а доста је био запажен и квартет где су били још Матија Дедић, Бисера Велетанлић и Габи Новак.

Осим тога, повремено је и у дуету са својом ћерком Мартом Хаџиманов, и у посебном дуетском наступу са споменутим Матијом Дедићем.

Такође је имао успешан дуо са руским џез саксофонистом Олегом Кирејевим, са којим је свирао на сцени Коларца, клуба Соул Социетy (Битеф театар) и имао турнеју по Русији.

“Цео живот сам заинтересован за различите типове музике, музицирања, сарадњи, и то ми је било увек забавно, интересантно, изазовно. Џез је у основи свега, а џезери су иначе та врста музичара да увек могу да се снађу и да им је у генима и у ДНК да на лицу места одреагују, рефлексно и инстинктивно да препознају музику тамо где је има”, истакао је свестрани и тражени пијаниста.

Како признаје, све је то повезано са оним што он слуша и воли, и докле год то има креативну ноту, поруку и идеју, врло радо се упушта у те авантуре.

“Сада не могу да замислим да целог живота свирам искључиво са једним саставом, макар то био и мој бенд са мојој музиком. Увек би ми недостајало експериментисање са другим људима и све те споменуте сарадње”, каже Васил.

“Опет, имам и ту срећу да сви ти људи препознају мој рад и онда ме зову на своје концерте онда када то има сврхе, када сам им из неког разлога заправо потребан”, рекао је талентовани Васил и додао успешне сарадње са још неколико колега као што су џез и блуз гитариста Душан Јевтовић, вокална уметница Бранкица Васић Василиса, џез пијаниста Бојан Зулфикарпашић.

“Увек нам је спона музика, тако да је мој приступ и начин музицирања, у датом моменту, у том облику, заправо испао као добра одлука и сарадња”, подсећа Васил.

У време пандемије, било је посла и око примјењене музике, и Хаџиманов тренутно компонује музику и за другу сезону прихолошке драмске ТВ серије “Дуг мору”.

Први серијал је такође потписао, на коме су учествовали и колеге Никола Чутурило Чутура и пијанистички састав ЛП Дуо.

“За време пандемије ми је одлично легло да радим и на том пројекту, да не полудим. Осим тога, завршио сам музику и за необичан дечји, тинејџерски филм “Лето када сам научила да летим”, редитеља Радивоја Раше Андрића, веома леп и другачији “, открио је нови ангажман Хаџиманов.

“Таква остварења веома недостају домаћој кинематографији. То ми је био нови изазов, да створим музику за један омладински филм, где су другачија правила, одређени штимунг мора да се погоди. Али, ево успели смо, редитељ је презадовољан, тако да ће и тај филм изаћи ускоро”, закључио је музичар, који ће сутра увече у Битефу на Калемегдану са својим тријом потписивати нови албум након наступа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана