''Underground'' Емира Кустурице отвара 32. Трст филмски фестивал

Танјуг
''Underground'' Емира Кустурице отвара 32. Трст филмски фестивал

ТРСТ- Антологијски филм "Underground" Емира Кустурице из 1995. године отвориће 21. јануара 32. Трст филмски фестивал који ће се одржавати онлајн на платформи "Мymovies" до 30. јануара, јавили су организатори ове традиционалне смотре седме умјетности.

Након претходних издања посвећених Берлинском зиду и поновном уједињењу Њемачке, филм "Подземље" који је освојио Златну палму у Кану 1995. је још један корак ка сталној тежњи фестивала да задржи сјећање на најважније тренутке средњоисточне Европе чија историја живи кроз филм, како сматрају из дирекције фестивала.

Умјетнички директори Фабрисио Гросоли и Николета Ромео изјавили су да овај фокус на 30. годишњицу балканског рата (1991/2021) је пројекат годинама у настајању.

„Пандемија нас је приморала да одложимо ту годишњицу, јер многи филмови које желимо да прикажемо постоје само у 35 милиметара, што је немогуће приказивати у онлајн формату", открили су Гросоли и Ромеова.

"Зато смо одлучили да одложимо догађај у нади да ће бити заказан за прољеће 2021, јер се чинило исправним да се тако важној годишњици приступи озбиљно у организацији што је подједнако важно за њено свечано отварање, које је сада неизводљиво".

Избор је онда могао пасти само на иконични, легендарни филм "Underground" као права "надреална, анархична басна која ''измишља'' распад Југославије у Кустуричином револуционарном стилу", наводе умjетнички директори.

„Као дио ове прилике, драго нам је што ћемо уручити награду Eastern Star 2021 незаборавном протагонисти филма Микију Манојловићу", објавили су они, што представља велику част за српску кинематографију.

Награда је основана да истакне личности у свијету кинематографије чија је каријера изградила мостове између Истока и Запада.

На почасној листи су раније биле и глумице Моника Белучи, Ирен Жакоб, македонски редитељ Милчо Манчевски, Раде Шербеџија и пољска глумица Касиа Смутниак.

Како даље иостичу, ове године награда иде сјајном глумцу који је освојио награду захваљујући сарадњи са Кустурицом у култним остварењима, осим "Подземља" и "Отац на службеном путу", "Црна мачка, бели мачор", који надмашује границе Југославије, радећи са редитељима попут Франсоа Озона ("Љубитељи злочина"), Ђулијана Монталда ("Демони Санкт Петербурга") и Сема Гарбарскија ("Ирина Палм", што му је донијело номинацију за Европску филмску награду).

Поред овог погледа у прошлост, на 32. издању чувеног фестивала у Италији, у такмичарском програму су различити формати филмова - дугометражни, краткометражни и документарни, као и секције "Art & Sound" и награде Corso Salani.

Са свим пратећим догађајима, фестивал у Трсту ће имати садржај од барем 50 наслова, који ће сви бити доступни на "Mymovies" сервису.

Основан уочи пада Берлинског зида, Филмски фестивал у Трсту је водећи италијански фестивал филма Средње и Источне Европе.

Већ 32 године пружа италијанској и западној јавности посебан увид у свијет кинематографије и ствараоце који су иначе ријетко или готово никада истраживани и промовисани широј публици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана