Умјетник Џеф Кунс представио мистериозно ремек-дјело: “Ружичаста балерина” највећа инспирација

Г.С.
Умјетник Џеф Кунс представио мистериозно ремек-дјело: “Ружичаста балерина” највећа инспирација

“Зец од челика” и “Пас од балона” прве су асоцијације на име америчког умјетника Џефа Кунса. Превасходно због тога што су те скулптуре обарале рекорде по цијенама. А ускоро ће им се, највероватније, придружити и “Ружичаста балерина”.

Кунс се прикључио импресивној листи умјетника из свих области који током пандемије одржавају мастеркласе онлајн. Ликовни умјетник на свом мастеркласу понудио је полазницима ексклузиван поглед на свој стваралаштво, али и осврт на сва његова достигнућа, која су рушила баријере у свијету умјетности.

Посебност мастеркласа је та што је Кунс први пут омогућио свијету да завири у његово дјело које је обавијено велом мистерије. Готово једну деценију умјетник ради на скулптури коју је назвао “Ружичаста балерина”. Нико је до сад није видио, а Кунс је назива својим револуционарним дјелом. Он је полазницима открио инспирацију за своју “Балерину”, али и које то иновативне технологије користи како би довршио своје ремек-дјело.

Учи их и како да свакодневна искуства претворе у умјетност, како да раде са доступним материјалима, како да разумију емотивну снагу боје и комуницирају са свијетом путем текстура и технологије.

Кунс је објаснио и како је правио серијал дјела, по којима је препознатљив  “Пас од балона”, али и на који начин форма садржи значење, односно како обичан балон може да буде трансформисан у монументално и незаборавно умјетничко дјело.

-  Будите храбри, сигурни у себе и вјерујте свом инстинкту. На умјетност не треба гледати као на завршен производ, већ као на процес грандиозних размјера - сматра Кунс.

Џеф Кунс је више од три и по деценије један од најпопуларнијих, али и најутицајнијих ликовних умјетника. Од када се почетком осамдесетих појавио на њујоршкој умјетничкој сцени његова дјела изазивала су бројне контроверзе. И док су неки критичари његов рад одбацивали као неукусан и чак кич, други га већ деценијама виде као пионира и значајну фигуру за историју умјетности.

Кунс је прву изложбу имао далеке 1980. године. И од тада до данас један је од оних стваралаца чија су дјела највише пута излагана, и то у најпрестижнијим свјетским галеријама и музејима.

Кунс се дичи и титулом најскупљег живог умјетника, с обзиром на то да је прошлог маја његова скулптура “Зец” из 1986. године продата за невјероватних 91,1 милион долара.

“Букет лала”

Највећа скулптура, коју је представио свијету 2019. године - “Букет лала”, на којој је грандиозна рука која држи лале од балона, данас се чува у Паризу, у ботаничкој башти Шанзелизеа. Висока је 12,5 метара, а тешка чак 67 тона, а Кунс ју је даровао Паризу, у знак сјећања на жртве терористичког напада у “Батаклану”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана