Украјинци стопирали путовање своје представнице на Еуросонг због Русије

ГС
Foto: Aгенције

КИЈЕВ- Након побједе на Песми Евровизије у Видбиру прошле суботе, 28-годишња украјинска пјевачица Алина Паш рекла је да је спремна да представља Украјину на овогодишњем такмичењу за Пјесму Евровизије у Торину у мају.

Њено мишљење, изгледа, не дијели украјинска национална јавна телевизија УА: ПБЦ, која је "суспендовала" договор по коме је Паша требало да отпутује у Италију у петом мјесецу.

Би-Би-Си наводи да украјинске власти тренутно истражују њен одлазак на Крим 2015. године, територију која је 2014. припојена Руској Федерацији након политичке кризе у Украјини.

Пјевачици тренутно не преостаје ништа друго него да сачека одлуку истражитеља.

"Већ имамо толико проблема. Пандемија је једна од њих и још увијек је са нама. Да ли нам треба рат поврх тога? Јел' ви мене зезате?" рекла је Паш за Би-Би-Си.

Кад каже рат, Пашова, наравно, мисли на тензије на руско-украјинској граници које би могле да прерасту у оружани сукоб.

Пашова је рођена у селу Буштино на Карпатима, а славу је стекла захваљујући појављивању у шестој сезони украјинске верзије телевизијске емисије "Икс фактор". Пјевачица каже да је чекала осам година да представља своју земљу на Евровизији.

"Сјенке заборављених предака", пјесма са којом је побиједила на Видбиру, жанровски је микс, а пјевачица каже да је жељела да покаже свијету да је украјинска култура лијепа.

Алинино путовање на Крим било је под лупом јер постоје строга правила за одлазак у тај крај.

Украјинцима није забрањено да иду тамо, али одласци изазивају полемику. Пјевачица је надлежнима доставила детаље свог пута на Крим, а они их сада проучавају. УА: ПБЦ каже да чека да га Гранична полиција обавијести да ли су Пашина документа вјеродостојна.

Пјевачица каже да неки људи тврде да она није Украјинка.

"Ја сам Украјинка. Говорим украјински и моја пјесма је о Украјини. Не могу да будем против ње", навела је Пашова.

Пјевачица је рекла да се неки њени пријатељи плаше да би Русија могла да изврши инвазију на Украјину и да су се већ спаковали како би на вријеме напустили земљу.

"Морамо бити спремни", рекла је Пашова и додала да би била спремна да се бори ако Руси нападну Украјину.

"Вјерујем у своју поруку да нам не треба рат, али ако Руси наставе да примјењују насиље, борићемо се заједно", додала је пјевачица, преноси Јутарњи.

"Умјетници попут мене желе да створе нешто добро. Желимо да стварамо лагане и позитивне вијести, али живимо у овој реалности. Реаговаћемо. Нећемо бјежати", закључила је пјевачица

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана