Ухапшен шпански музичар Пабло Хасел

Срна/ГС
Foto: BBC

ЉЕИДА- Више десетина шпанских полицајца упало је данас у зграду Универзитета у Љеиди, гдје су ухапсили музичара Пабла Хасела, који се склонио у просторије Универзитета након што му је изречена затворска казна ''због глорификовања тероризма и увреда монархије у његовим пјесмама''.

Хасел се није у датом року пријавио полицији како би био одведен на служење деветомјесечне затворске казне која му је изречена 2018. године. Пресуда је изазвала негодовање у Шпанији.

Након Хаселовог хапшења, замјеник премијера Кармен Калво рекла је да привођење људи због питања слободе говора не би требало да се дешава у демократијама попут Шпаније.

Музичар се јуче склонио у Универзитет у Љеиди са групом својих присталица.

Полиција је више од два сата покушавала да га приведе.

Приликом привођења, Хасел је гласно рекао: ''Неће нас никад утишати, смрт фашистичкој држави!''

Хасел је познат по својим љевичарским ставовима и проглашен је кривим због текстова пјесама и порука на друштвеним мрежама у којима помиње баскијску сепаратистичку организацију ЕТА, пореди шпанске судије са нацистима и бившег краља Хуана Карлоса назива мафијашким босом.

Више од 200 умјетника, укључујући режисера Педра Алмодовара, глумца Хавијера Бардема и пјевача Хуана Мануела Серата потписало је петицију против Хаселове затворске казне.

Хасел је преко ноћи твитовао да ће у затвор ићи „уздигнуте главе" ако га одведу. 

''Не можемо им дозволити да диктирају шта можемо да кажемо, шта можемо да осјетимо или шта можемо да радимо", твитовао је, додајући да је одлучио да не тражи азил у иностранству.

Такође, у једној поруци Пабло Хасел изразио је подршку Викторији Гомез, затвореној чланици забрањене марксистичке групе Грапо. На другим мјестима оптужио је краља Фелипеа VI и његовог оца Хуана Kарлоса, бившег краља, за неколико злочина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана