Током Егзита додатни поласци возова на релацији Београд - Нови Сад

Танјуг
Током Егзита додатни поласци возова на релацији Београд - Нови Сад

БЕОГРАД- Директор Србија воза Иван Булајић најавио је данас да ће током Егзит фестивала, који се одржава од 6. до 9. јула на Петроварадинској тврђави, бити уведени нови ноћни поласци возова из Београда за Нови Сад и обратно.

Поред више од 30 редовних дневних полазака, биће организовани и додатни поласци.

Сви возови стајаће на жељезничкој станици Петроварадин, у непосредној близини Тврђаве, као и на станицама Нови Београд, Земун, Батајница, Нова Пазова, Стара Пазова, Инђија, Бешка, Сремски Карловци и Нови Сад, чиме ће долазак и одлазак на фестивал возом бити омогућен и за све посетиоце са ових локација.

"Имамо ноћне поласке из Београда 00:10 сати и у један сат ујутру, а имамо повратке на сваких сат времена од 01:30 ујутру, па све до 04:30 сати ујутру из Новог Сада. Тако да они који желе да на бржи, сигурнији и друштвено одговорнији начин оду на фестивал, свакако ће имати ту могућност", рекао је директор Србија воза Булајић.

Возне карте се најједноставније купују преко мобилне апликације Србије воза, коју је до сада користило више од 140.000 путника, а такође могу да се скину преко ап стора за Андроид и Епл, истакао је Булајић.

"Коришћењем картице се плати возна карта која стигне на мобилни телефон, не треба ништа да се штампа и притом се оствари још и пет одсто на цену карте", рекао је Булајић.

Карте се могу купити и преко класичних благајни и преко веб сајта србијавоз.рс , навео је директор Србија воза Булајић и додао да се цијена карата  није мијењала ни за једну линију, па тако ни за линију Београд-Нови Сад.

"За Регио воз који стаје на највише места и путује нешто преко 50 минута, карта кошта 373 динара у једном правцу. За Регио експрес возове, који стају на седам успутних станица и путују око 46 минута, карта је 430 динара, а имамо и најбржи Соко воз интерсити који не стаје нигде између Новог Београда и Новог Сада (Прокоп-Нови Београд-Нови Сад) и за њега карта кошта 730 динара", рекао је Булајић.

Он је, такође, истакао да држава наставља огромна улагања у жељезницу и да су убрзани су радови на завршетку брзе пруге између Београда и Суботице, односно на дијелу Нови Сад-Суботица, као и да ће радови бити готови прије краја идуће године.

"Мађари раде са њихове стране па ће то у току 2025. године постати пруга Београд-Будимпешта, онако како је иницијално и замишљена и то ће нам отворити прозор у западну Европу. Међутим, то није све, испратили смо и огромну вест, мислим највећу у делу инфраструктуре у последњих неколико деценија, а то је да је обезбеђено финансирање и да ускоро почињу радови на прузи Београд-Ниш", казао је Булајић.

Он је нагласио и да ће та пруга, заједно са пругом Београд-Суботица, бити "кичма саобраћаја" и да се очекује да жељезница преузме апсолутни примат над свим другим видовима превоза.

Према његовим ријечима, планирано је и улагање у локомотиве на деоници Београд-Бар.

"Ми смо већ ушли у преговоре са Еурофимом европском железничком банком да узмемо један кредит којим ћемо купити осам нових локомотива за велике брзине и урадити комплетан ремонт 20 спаваћих кола из постојећег возног парка и да их подигнемо на највиши могући европски стандард. То није нешто што ћете се десити преко ноћи, треба наравно времена да се то све спроведе, али кроз пар година ће и ту бити ситуација онаква каква је у оном даљинском саобраћају унутар Србије и наравно ти возови неће бити коришћени само за Црну Гору, већ ћемо гледати да развијемо саобраћај преко Будимпеште даље ка Бечу, и даље ка Немачкој и ка Швајцарској, а са друге стране зашто не и преко Загреба ка Љубљани", навео је Булајић.

Он је истакао и да су у току иницијални преговори за куповину још пет брзих Соко возова и да се очекује да од августа стигне још 18 возова за брзину од 160 километара на сат који ће бити коришћени унутар Србије и пругу Београд-Будимпешта, када буде отворена.

Такође је нагласио да је започет и огроман инвестициони циклус у центре за одржавање возова и да је у Београду, тачније у Земуну, већ при крају пројекат вриједан 51 милион евра у изградњу великог депоа за одржавање који се простире на 35 хектара са 18 километара колосека и 18.000 квадрата нових хала за одржавање.

"Управо преговарамо и са Европском банком за обнову и развој за још кредит од 25 милиона евра где ћемо и све остале депое за одржавање у Србији подићи највећи могући технолошки ниво јер ми тиме гарантујемо да ће наши путници  од тачке А до тачке Б стићи безбедно", рекао је директор Србија воза Иван Булајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана