Тајна хита Шинејд О'Конор: Њене сузе у споту су праве

ГС
Тајна хита Шинејд О'Конор: Њене сузе у споту су праве

Ирска пјевачица Шинејд О'Конор прославила се нумером „Nothing Compares 2 U” коју је објавила 1990. године, а иста је била на првом мјесту по слушаности у САД и другим земљама. Оно што мало ко зна јесте како је пјесма настала и доспјела у њене руке.

Шинејд је за поменути хит снимила и спот, а сузе које се сливају низ пјевачицино лице су праве. У споту је ошишана и на ћелаво, а ово је била једна од ријетких прилика када је њена публика могла да види како она изгледа. Наиме, како пише songfacts.com, нумеру „Nothing Compares 2 U“.

Принс је написао и снимио 1984. године, али је није објавио. Према Питерсоновим ријечима, који је био пјевач групе, од њега је затражено да је отпјева у стилу Принса. Да би добио праву емоцију, размишљао је о дјевојци по имену Џули која му је сломила срце у средњој школи.

The Family је објавила пјесму на њиховом албуму 1985. али њихова верзија никада није објављена као сингл и песма се ретко чула све док је Шинејд О'Конор није обрадила пет година касније. Када је схватио да је ова пјесма постала хит, Питерсон је зажалио, и на крају се оженио Џули.

О'Конор је тврдила да мрзи славу коју јој је пјесма донијела, а борила се и са комерцијализацијом своје музике.

"Nothing Compares 2 U" јој је донио Греми за најбољу алтернативну представу, али је одбила награду заједно са свим осталим понуђеним њој, и одбила да се појави на церемонији у знак протеста због материјализма у музичкој индустрији. Шинејд је вјеровала да јој је част што је стављајући импресивне податке о продаји, а не због своје умјетности. Није жељела да учествује у томе.

Што се тиче спота, режисер Џон Мејбери снимио је много снимака по Паризу за видео али је на крају искористио само једноставан снимак О'Конор како пјева. То је био први пут да је већина људи видјела како она изгледа, и изненадили су се када су видјели да је ћелава.

Обријала је главу након што јој је шеф издавачке куће предложио да изгледа женственије носећи сукње и накит. Одговорила је тако што се ријешила косе тако да више личи на дјечака. Све се то дешавало док је снимала свој први албум, и док је то био импулсиван тинејџерски чин побуне, она се држала тога, остављајући обријану главу већи дио живота.

Када је Шинејд плакала у споту, биле су то права сузе, а пјевачица је открила како је до тога дошло:

- Нисам намјеравала да се тај тренутак догоди, али када се то десило, помислила сам: „Требало би да дозволим да се ово деси”.

У својим мемоарима, О'Конорова је објаснила да је текст који је покренуо сузу односио на њену мајку која је била насилна према њој, а која је погинула у саобраћајној несрећи 1985.

Иначе, Принс је објавио живу верзију пјесме "Nothing Compares 2 U" са Рози Гејнс на свом албуму The Hits/The B-Sides из 1993. године, али се његов оригинални соло снимак појавио тек 2018. године, када га је његово имање издало. Његова верзија је базирана на гитари, са више рок осјећаја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана