Свjетска потрага за изгубљеном гитаром "Битлса"

Танјуг
Свjетска потрага за изгубљеном гитаром "Битлса"

ЛОНДОН -  Свjетска потрага за једним од најчувенијих инструмената - оригиналном Хофнер бас гитаром Пола Макартнија покренута је у оквиру пројекта “Изгубљени бас”, преноси Би-Би-Си (BBC).

Пројекат “Изгубљени бас” тражи информације о, како је описују, “најважнијој гитари у историји”. Макартни је инструмент купио за 38 долара у њемачком граду Хамбургу 1961. године, али је послије осам година гитара нестала.

Коришћена је у стварању музике Битлса тих година, као што су хитови “Love Me Do” и “She Loves You”. Пројекат проналажења гитаре покренула је компанија Хофнер, а њом руководи Ник Вас који је удружио снаге са два новинара у покушају да реши “највећу мистерију у историји рокенрола”.

Вас је тијесно сарађивао са Макартнијем, а о несталој гитари је написао и књигу. Вас је за BBC рекао да га је познати члан групе „Битлс“ питао за гитару током недавног разговора - и тако је потрага почела.

- Није јасно шта се десило са инструментом, који је највjероватније склоњен када су „Битлси“ завршили снимање албума „Get Back“ 1969. године, рекао је Вас.

- Није познато гдjе је смjештена, ко је све био тамо. Већина људи ће је се сjетити... То је гитара која је створила „Битлсе” - додао је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана