Свијет рокенрола обиљежио двије годишњице: Ленон и Морисон вјечита инспирација

Вања Жарковић
Свијет рокенрола обиљежио двије годишњице: Ленон и Морисон вјечита инспирација

У свијету рокенрола 8. децембра су обиљежене двије годишњице, 40 година од убиства члана легендарних “Битлса” Џона Ленона и 78 година од рођења лидера бенда “Дорс”, музичара и пјесника Џима Морисона.

Ове двије легенде остаће заувијек упамћене као аутори многих непревазиђених пјесама, слободоумни умјетници који су љепотом и музиком освајали свијет.

Ленонова супруга, умјетница Јоко Оно, била је с њим када је фанатични обожавалац Марк Дејвид Чепмен испред зграде “Дакота” пуцао у леђа славном члану  “Битлса”. Тог дана их је Ени Либовиц фотографисала за магазин “Ролингстоун”. Ленон је срео свог убицу неколико часова прије убиства, када му је дао аутограм.

- Смрт вољене особе је нешто што вас исцрпи - написала је јапанска умјетница Јоко Оно (87) на “Твитеру” и додала да и 40 година послије смрти Ленон недостаје синовима Џулијану, Шону и њој.

Јоко Оно је потом написала стих Ленонове најпознатије соло пјесме “Imagine” - “Imagine all the people living life in peace” (Замислите све људе како живе у миру).

Вијест о смрти Ленона потресла је свијет. Тадашњи амерички предсједник Роналд Реган изјавио је да је то “велика трагедија”, а медији су Ленонову смрт упоредили са убиством Џона Кенедија и Мартина Лутера Кинга.

Ленон, рођен 9. октобра 1940. у Ливерпулу, био је пјевач, композитор и гитариста групе “Битлс”. Његова веома креативна каријера имала је и епизоде политичког активизма, глуме и списатељства. Ленон и други члан “Битлса” Пол Макартни су дубоко утицали на развој поп и рок музике и њихове пјесме су рангиране међу најбоље и најслушаније пјесме свих времена.

Џим Морисон, чије је право име било Џејмс Даглас Морисон, рођен је 8. децембра 1943. у Мелбурну. Био је пјевач и вођа “Дорса” и сматран за једног од најхаризматичнијих пјевача у историји рокенрола. Морисон је и аутор неколико збирки пјесама, кратких документарних филмова и музичких спотова. Овај бунтовник је био један од ријетких високообразованих музичара свог времена.

Његова смрт у 27. години, 3. јула 1971. у Паризу, запрепастила је обожаваоце. Околности његове смрти и тајна сахрана били су предмет бескрајних гласина и играли су значајну улогу у мистици која наставља да га окружује. До данас је Морисон широко поштован као прототип рок звијезде, апсолутни херој југословенске освјешћеније омладине из доба касног социјализма, нека врста и полубога и тинејџерског идола у истом лику.

Сахрањен је на чувеном гробљу Пер Лашез у Паризу, а на његовом надгробном споменику пише да је био пјесник, јер је умјетник првенствено себе сматрао пјесником под утицајем Вилијама Блејка,

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана