Сви знате овог глумца, а немате појма да је он отац Вука Костића: Памтимо га по култној сцени из "Срећних људи"

Г.С.
Сви знате овог глумца, а немате појма да је он отац Вука Костића: Памтимо га по култној сцени из "Срећних људи"

Вук Костић је познати српски глумац који иза себе има завидну каријеру, али мало њих зна да потиче из глумачке породице и да је љубав према седмој уметности наследио од оца.

Његов отац, Михајло Костић Пљака је такође глумац, а Вуков деда, Нестор Костић Нега је био један од оснивача и глумаца првог позоришта у Прокупљу и то прије Другог свјетског рата.

Пљака је филмску каријеру почео 1957. године у филму "Суботом увече". Посљедњу улогу одиграо је као Милутин Недић у серији "Ђенерал Милан Недић".

Многи га памте као Павла из "Повратка отписаних", шефа обезбјеђења у "Сивом дому"... али мало ко прича о његовој улози ветеринара у кафилерији гдје су долазили Вукашин Голубовић и Неца у потрази за изгубљеним Симом у "Срећним људима".

Читаву бившу Југославију расплакала је вијест о његовој смрти. Он је 9. марта 2001. године изгубио борбу са опаком болешћу - леукемијом. Осим Вука, иза њега је остала супруга Гордана и син Нестор.

- Брат и ја смо поред Пљаке заволели спорт и лов. Нико није могао да ме смири, па ме је отац одвео код Мике Алексића у школу глуме како би се негде свртео на једном месту и чуо нешто паметно.

Заинтересовало ме све то, глума, књиге... Доста времена сам проводио међу очевим пријатељима глумцима, нарочито са Драганом Николићем, али сви су мислили да ћу постати неки спортиста - рекао је Вук једном приликом.

Колико је био значајан његов допиронос умјетности доказ су двије улице у Београду: Пљакина улица (Земун) и Улица Михајла Пљаке Костића (Звездара), преноси Курир.рс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана