Све је више глумаца из Србије и региона који остварају запажене улоге на иностраном тржишту

ГС
Све је више глумаца из Србије и региона који остварају запажене улоге на иностраном тржишту

Без обзира на величину и значење улоге, наши уметници не пропуштају прилику да се похвале својим успехом на страном тржишту. Мало је оних којима је пошло за руком да у иностраној индустрији не заиграју нешто, а да то у случају глумаца није балкански или руски мафијаш, односно - у случају глумица - руска проститутка.

 

Све је почело са можда и највећим глумцем с ових простора, а сигурно најпознатијим у Холивуду и остатку света. Раде Шербеџија одглумио је бројне улоге за памћење у бившој Југославији те се појавио у врло популарним серијама "24", "ЦСИ Миами" и "Доwнтон Аббеy".

Један од најновијих примера улога глумаца с ових простора у страним серијама је Предраг Бјелац, глумац који се појавио у петој епизоди треће сезоне серије "Киллинг Еве" као Григориј, очух убице.

"Била је велика част играти у овој планетарно популарној, готово култној серији", изјавио је за медије, преноси Тпортал.

Млађе генерације можда неће препознати његово име, али чак и ако нису гледали неке од култних филмова, као што су "Како је пропао рокенрол" или "Кад порастем бићу кенгур", знају његово лице.

Бјелац је у светски познатој франшизи "Хари Потер" постигао велики успех играјући Игора Каркарофа. Играо је и у серијама "Wарриорс", "Тхе Фурy", "Специалистé", "Боргиа", "Мајор Цасе Сqуад", "Спацкови в сíти цасу", "Посте рестанте", "Ат зијí рyтíри!", "Тхе Гоод Неигхборхоод", "Тхе Фиxер", "Споокс", "Цхилдрен оф Дуне", "Тхе Иммортал", "Тхе Фортунате Пилгрим".

Иако се на Нетфлиxу приказује већ четврта сезона шпанске серије "Ла Цаса де Папел", у којој се појављује и хрватски глумац Лука Перош. Игра Марсеја и у серију је ушао у трећој сезони те је изјавио да му је то убедљиво најтежа улога с којом се сусрео.

"Нисам мислио да ће улога Марсеја имати тако мало текста, што је изазов јер треба да глумиш без пуно говора", каже глумац, а иначе избегава изјаве за медије.

Већ је свима познато то да се Шибенчанин Горан Вишњић прославио управо улогом у серији. Придружио се екипи "Хитне службе" на крају 1999. године, на снимању шесте сезоне, као доктор Лука Ковач. Врло брзо након тога постао је главним глумцем серије и то је до сада једно од његових највећих глумачких остварења.

Међу осталим глумио је у минисерији "Спартацус" (2004.) редитеља Роберта Дорнхелма и продуцента Теда Курдија. Имао је једну од главних улога у не претерано добро прихваћеној серији "Еxтант" те једну од главних улога (негативца) у научнофантастичној драми "Тимелесс", као и у серији "Цроссинг Лине"у којој је глумио уз Доналда Садерленда и Елизабет Мичел.

 

Горан Богдан остварио је више улога у страним серијама. Глумио је у британској "Тхе Ласт Пантхерс" па у одличној америчкој серији "Фарго", као и у "Морнинг Цхангес Еверyтхинг", "Рансом" и "Неигхборс Форевер". У последње време завршио је осму сезону ХБО-ове и Скy-ове серије "Стрике Бацк". Раније је изјавио да му је као глумцу свеједно снима ли у Хрватској, Србији, Америци или Енглеској јер иде тамо где се нуде добре улоге.

 

Рођен у Србији, последњих пет година Милош Биковић, осим у региону, доживљава популарност у Русији. У филмографији има већ 13 руских филмова. Добио је главну улогу Сергеја Кирсанова Двинског у серији "Крила империје" (Крyлyа Империи), а међу осталим се појавио у серијама "Хотел Гранд", "Кухиња" и "Хотел Елеон".

 

Домаћа публика памти београдског глумца Стефана Капичића по улогама у серијама "Ларин избор", "Стела" и "Зора дубровачка". Кад је реч о иностарним серијама, глумио је у више њих, као што су "Тхе Евент", "24", "Лове", "Деатх & Роботс", "Беттер Цалл Саул", "Цоунтерпарт", "Нумб3рс" и "Тхе Унит".

 

Радивоје Раша Буквић изградио је успешну каријеру у Европи и Холивуду, али у Србији је тек недавно добио прву главну улогу у "Беси". Пре тога имао је више улога у иностраним серијама као што су "Браqуо", "Цаннабис", "Гениус" и "Ла цоур дес грандс".

 

Глумац Никола Ђуричко, који се прошле године преселио у Холивуд, добио је улогу у једној од најпопуларнијих серија. Како сам тврди, "добио је средње важну улогу" у четвртој сезони Нефлиxове серије "Странгер Тхингс". Радња серије је смештена у 80-е, у градић у Индијани, а главни ликови су деца.

Ђуричко је своју инострану каријеру почео да гради још главном улогом у редитељском првенцу Анђелине Џоли "У земљи крви и меда", у којој је глумио војника Дарка који се током рата у Босни заљуби у муслиманку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана