Суд у Њемачкој: Техно је музика

Срна
Суд у Њемачкој: Техно је музика

БЕРЛИН - Федерални фискални суд у Њемачкој потврдио је у пресуди да је техно музика и да за клубове треба да се примјењује иста нижа стопа ПДВ-а као за концертне дворане.

Суд је уважио ставове адвоката, укључујући заступника берлинског клуба “Бергхајн”, да клубови не треба да плаћају стандардни ПДВ од 19 одсто, пошто концертне дворане плаћају нижу стопу од седам одсто.

Суд у пресуди наводи да “просјечни посјетилац” техно или хаус клуба долази првенствено због музике и ди-џејева и да су зато вечери у клубовима сличне концертима, без обзира на то да ли има или нема пјевача или музичара који свирају, пренио је АФП.

Ди-џејеви раде много тога више осим што само пуштају пјесме - они “изводе своја сопствена нова музичка дјела користећи инструменте у ширем смислу за креирање звучних секвенци које имају сопствени карактер”, наводи суд.

Ова одлука је једна од ријетких добрих вијести за ноћне клубове у Њемачкој, који су затворени дуже од шест мјесеци због епидемије вируса корона.

Нарочито је тешко погођен Берлин као центар ноћне забаве са клубовима попут “Киткета”, “Сагеа” и “Трезора”, које обично посјећују хиљаде људи.

Све је већа бојазан да ова мјеста неће преживјети кризу, упркос помоћи од владе, скраћеним радним режимима и покушајима да се за њих сакупе средства. /крај/мл

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана