Шта се догодило с најпопуларнијим пјевачицама из осамдесетих

Г.С.
Шта се догодило с најпопуларнијим пјевачицама из осамдесетих

Осамдесете године двадесетог вијека су без сумње биле једна од најзначајнијих деценија за историју музике и то посебно за пјевачице.

Талентоване умјетнице тог времена биле су прави иноватори и у том периоду забиљежен је први женски наступ на МТВ-ију.

Многе од њих су награђене престижном наградом Греми, направиле су неке од највећих хитова свих времена. Неке од њих су се повукле из јавног живота, друге покаткад наступају, па се питамо - гдје су највеће звијезде те деценије сада?

Ким Вајлд

Позната је као "настарије дијете рокенрола", музиком је почела да се бави када је имала само 21 годину. Она држи рекорд као најцијењенија британска соло извођачица. И бројни други умјетници изводили су обраде њених пјесама у различитим верзијама, од попа, рока, денс музике, па до метал верзија. Посљедњи студијски албум "Here Come the Aliens " објавила је 2018. године, и то је уједно био њен 14. албум у каријери.

Белинда Карлајл

Белинда Карлајла је пjевачица која је стекла свjетску славу као чланица женске рок групе "The Go-Go's". Ова група је један од најуспjешнијих женских бендова свих времена и прва група чији су чланови писали своје пjесме и свирали своје инструменте. Група је продала више од 7 милиона албума за само три године, а послије распада групе 1985. Белинда је започела успјешну соло каријеру хитовимаMad About You", "Heaven Is a Place on Earth", "I Get Weak", "Circle in the Sand", "Leave a Light On", "Summer Rain". Ове пјесме су постигле велики успјех у свијету. Њена аутобиографија "Незапечаћене усне" је објављена 2010. и достигла је мјесто број 27 на листи најпродаванијих књига листа "Њујорк тајмс", док је слиједеће године добила и звијезду на Холивудском булевару славних.

Кејт Буш

Песма "Wuthering Heights" ју је прославила. Ова енглеска кантауторка се сматра једном од најуспјешнијих енглеских пјевачица посљедњих 30 година. Као узор помињу је Бјорк, Лили Ален, Кејт Неш. Почетком деведесетих година она се повукла из јавног живота, посветила се породици, али с времена на вријеме снима пјесме и учествује на фестивалима широм свијета.

Глорија Естефан

Кубанско-америчка пјевачица и глумица названа је краљицом латино попа. Освојила је 7 награда Греми. Глорија са својим бендом је преживјела саобраћајну незгоду 1990. године и повреду кичме. Срећом, пјевачица је преживјела, опоравила се и наставила да пјева и одржава концерте.

Пет Бенатар

Овај мецосопран је четвороструки добитник Гремија, а сви је знамо по пјесми "Love Is a Battlefield. Била је међу првим женама која је наступила на МТВ-ју. И даље се бави музиком, свира пjева и продуцира на Новом Зеланду, а у слободно вријеме бави се писањем.

Деби Хари

Тек у тридесетим, што је за поп стандарде прилично касно, постала је звијезда, а као дјевојка радила је за ББЦ у Њујорку, излазила са Ендијем Ворхолом и формирала групу "Блонди" и сви још увијек пјевушимо хитове "One Way or Another", "The Tide is High ". И даље ради, пише, наступа. "Не знам колико ћу још дуго моћи да радим, али уживам у томе. То је мој живот и људи још желе да ме виде. Ја сам стварно имала пуно среће. И чини ми се да сам све више свијесна тога." Данас живи у Њу Џерсију и има четири кућна љубимца.

Мадона

Песме "Like a Virgin", "Material Girl", Over and Over", "Into the Groove", "Dress You Up", "Papa Don't Preach" су дефинитивно обиљежиле осамдесете, а ову даму не треба посебно представљати - сматра се краљицом попа, једном од најутицајнијих жена на свијету и најуспјешњијом извођачицом свих времена. Бројни хитови, ексцентрични наступи, провокативни спотови обиљежили су њену каријеру, која још увијек успјешно траје. Данас је у жижи интересовања због пластичних операција којима је деформисала лице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана