Списак кандидата за "Златну палму" 3. јуна

Срна
Foto: Википедија

КАН - Кански филмски фестивал ће 3. јуна саопштити која су остварења ушла у конкуренцију за "Златну палму", а која су уврштена у пропратне фестивалске програме. Ове године Фестивал ће, због пандемије, бити одржан од 6. до 17. јула.

Претходно је један од фестивалских челника Тјери Фремо конференцију за новинаре о селекцији заказао за 27. мај, али је одгођена за јун.

За сада у фестивалском одбору вјерују да ће у сале за пројекције моћи да уђе одређен број гледалаца. Познато је да ће Фестивал отворити музички филм Леоса Каракса "Анет", те да ће у програму у званичној конкуренцији бити и нови филм Пола Верховена "Бенедета".

Кански филмски фестивал могао би ове године имати изузетно занимљиву званичну конкуренцију препуну дугоочекиваних остварења попут пројеката Тома Хенкса и Паола Сорентина.

Филмски портали наводе да би Сорентинов филм "Божија рука" могао имати премијеру на овогодишњем Кану, као и филм о краљу рокенрола Елвису Преслију са Томом Хенксом.

Постоји шанса и да филм канског лауреата Аустралијанке Џејн Кемпион "Моћ пса" буде приказан у Кану. Међу потенцијалним кандидатима је филм Џоела Коена "Магбет", рађен према чувеној драми Вилијама Шекспира, а у којем лик главног јунака тумачи холивудска звијезда Дензел Вошингтон.

Постоји шанса и да филм Микелеа Плачида "Каравађова сјена", са Изабел Ипер и Рикардом Скамарчом, добије премијеру у Кану.

Ако постпродукције буду на вријеме завршене, као могући кански претенденти наводе се и Израелац Ари Форман са филмом "Гдје је Ана Франк?", Иранац Асгар Фархади са "Херојем", те чувени кинески синеаста Џанг Јимоу са остварењем "Слијепа улица". Филмски портали предвиђају да је у програму овогодишњег Кана неспорно учешће канског лаурета Нанија Моретија са остварењем "Три приче".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана