Снима се филм о краљу ромске музике: "Шабан Бајрамовић је попут античког јунака"

ГС
Снима се филм о краљу ромске музике: "Шабан Бајрамовић је попут античког јунака"

Зарадио је милионе и потрошио све. Њега су кроз живот водили љубав и слобода. Пјевао је о животу како му је дато... - овим речима редитељ Жељко Мирковић најављује свој нови документарни филм ''Ја сам Шабан - Ме сем Шабан“, који ће из посебног угла гледаоцима приближити живот и стваралаштво непоновљивог музичара Шабана Бајрамовића, пише Блиц.

Филм се ради у продукцији ''Оптимистиц филма'' и трајаће 80 минута, а Мирковић, чија су остварења освојила до сада чак 58 интернационалних награда, открива да већ више од 10 година ради на овом документарцу и очекује да ће премијера бити до краја 2021. године.

''Шабан Бајрамовић је Одисеј слободе. Он је попут античког јунака Одисеја прошао кроз свој живот на свом пропутовању ка својој кући након рата. Антички Одисеј је путовао морем са својим пријатељима и војницима од изазова до изазова, вођен љубављу према својој породици и слободи, а обдарен мудрошћу и храброшћу као главним оружјем. Савремени Шабан је путовао кроз живот вођен љубављу и слободом, једино обдарен музиком као оружјем за ово путовање. Све што се Шабану Бајрамовићу догађало кроз живот изгледа да је тако требало и да се догоди да би он постао светска музичка легенда и симбол истинске слободе и љубави'', за Блиц је рекао Мирковић.

Он открива да је као велики поштовалац и уживалац музике Шабана Бајрамовића упознао славног музичара још 2006. године у родном Нишу.

''Мене је импресионирала његова страст за слободом и животом. Његове песме су из тог разлога испуњене љубављу. Кроз његове песме Шабан слика свој живот. Те песме су увек инспирисане животом. Његовим и животом најближих око њега'', прича Мирковић.

Прва снимања за филм почела су још 2008. године. Снимљено је доста материјала, али је пред редитељем још много посла да би филм урадили онако како су замислили.

''Снимали смо и неке светске и регионалне звезде које више нису са нама као што су Есма Реџепова или Соломон Бурке из САД. У филму учествују многи познати музичари из Србије, БиХ, Хрватске, Словеније, Италије, Шпаније, САД… Снима се у Нишу, Београду, Мостару, Загребу, Љубљани, Милану, Барселони и Њујорку... Идеја је да се снимање настави на јесен, у нади да ће се до тада епидемија завршити. Премијера се очекује до краја 2021. године'', каже Мирковић, који је и редитељ и продуцент филма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана