Смјена на челу Рокенрол куће славних

Agencije
Смјена на челу Рокенрол куће славних

Један од оснивача Рокенрол куће славних, дугогодишњи уредник часописа Ролинг Стоун и актуелни предсједник ове институције, Јан Венер (73), најавио је данас да се повлачи са функције 1. јануара.

Венер је "царовао" у Кући славних рокера и организовао годишње свечаности када су примани нови чланови, супер звијезде, које су према оцјени Управног одбора заслужиле да уђу у Пантеон рокера.

Временом, Венер који је са познатим продуцентом снимака рок музике Ахметом Ертегуном установио Кућу славних, постао је "десна рука" Ертегуна, а послије његове смрти изабран је за предсједника.

Вернер има 73 године, сам је тражио да га разријеше функције и већ је представио свог насљедника Џона Сајкса, који је сада предсједник забавних програма радио гиганта Харт Медиа.

"Осјећао сам да са завршио оно што сам планирао", казао је новинарима Венер, који ће и даље бити члан Управног одбора.

Према његовом мишљењу, институција Куће славних рокера је саграђена, стабилизовала се и добро је организовано њено финансирање.

Поручио је да је, послије више од 30 година колико јој је на челу, вријеме је "за нову енергију, нове идеје и нову генерацију".

Многи који су га критиковали замјерају му да је у Кућу славих примио мало жена, али и много тамнопутих музичара.

Он је одговарао да боја коже никако не би смјела да утиче на одлуке код примања нових "бесмртника".

"Они који се примају, ту част су заслужили својим радом, а приликом оцјењивања не смије да се гледа на боју коже и родну припадност", истакао је Венер.

Када је оснивана Кућа славних рокенрола, било је оних који су сматрали да то није потребно, јер та врста музике не треба да се затвара у музеје, пошто је бунтовничка, и у супротности са духом рока.

Кућа славних рокера је основана 1983, а први пут су бирани чланови 1986. године у хотелу Волдорф Асторији. Музеј је отворен 1995. у Кливледну.

Временом су почели да примају музичаре који не пјевају и не свирају само рок, као што су "Фјуриос Фајф" и " Грендмастер Флеш", али и поп пјеваче и пјевачице попут Мадоне и Џенет Џексон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана