Славни састав “Рамштајн” најавио нови албум “Zeit”: Повратак њемачких метал титана VIDEO

Бранислав Предојевић
Славни састав “Рамштајн” најавио нови албум “Zeit”: Повратак њемачких метал титана VIDEO

БЕРЛИН - Славни њемачки индустријал метал састав “Рамштајн” најавио је синглом “Zeit” истоимено, осмо по реду студијско издање у каријери, које излази 29. априла, тачно три године након мултиплатинастог албума названог именом бенда из 2019. године.

Моћна балада “Zeit” стигла је у четвртак увече уз свјетску премијеру пратећег спота и током протеклог викенда скупила импресивних пет милиона прегледа уз бурне реакције фанова на контроверзни видео-спот режисера Роберта Гвидсека, пун мртвих тијела, смрти лично, сцена порођаја и одвијања радње уназад, сасвим у стилу њемачких металаца.

Један од глобално најпознатијих њемачких бендова свих времена у саставу: Тил Линдеман (вокал), Пол Ландерс (гитара), Ричард Круспе (гитара), Флаке (клавијатуре), Оливер Рајдел (бас) и Кристофер Шнајдер (бубњеви), протекле двије године провео је стварајући једанаест нових пјесама које ће се наћи на овом издању. За посебан визуелни идентитет насловнице заслужан је канадски музичар и фотограф Брајан Адамс, који је чланове бенда фотографисао на степеницама историјске берлинске грађевине Труделтурм.

У недавном интервјуу за магазин “Gutral World” гитаристи Круспе и Ландерс описали су звук новог албум као забаван.

- Није превише стерилно, није превише чисто. Има пуно живота и енергије у себи, али није све љутито. Музика је више од тога. За “Рамштајн” је прилично другачије. Можете чак рећи да је забавно слушати - рекао је Круспе, док је Ландерс додао да су звучали више органски него икад.

- Свако са компјутером може да прави музику код куће. Можете добити програме за бубњеве који звуче лијепо, а звук је врло добар на звучним картицама које имате код куће. То је у реду, али наш циљ је био да имамо нешто што се никада не би могло радити код куће, гдје заиста чујете људе иза инструмената. Видјети вашег бубњара како свира док радите на пјесмама и видјети да су стварни људи укључени у ваш бенд, мислим да је добро за нас. Пуно смо експериментисали и осјећам се као да смо смислили сјајне ствари за које раније нисам ни сањао да могу бити “Рамштајн” - рекао је Ландерс.

Први сингл албума доступан је и на посебном црном винилу или у ЦД формату, а пјесма, вођена упечатљивим вокалом Тила Линдемана, проговара о пролазности и смртности. Бенд је открио још двије верзије сингла, од којих је једна у неокласичном аранжману исландског мултиинструменталисте Олафура Арналдаса, док је друга верзија пјесму обгрлила електроритмовима ремикс Робота Коха.

Паковање

У каријери дугој готово 30 година “Рамштајн” је продао више од 20 милиона албума широм свијета уз врхунске концертне спектакле одржане широм планете.

Нови албум ће бити објављен као стандардни CD  у пакету са књижицом од 20 страница, посебно издање са 56 страница књижице са футролом, и као дупли 180 г винил LP са књижицом великог формата од 20 страница, као и у уобичајеним дигиталним форматима. Након изласка албума бенд креће на велику европску и сјеверноамеричку турнеју у прољеће и љето 2022. године

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана